A tökéletes bodzaszörp titka könnyebb, mint gondolnád

Neked is a gyerekkorod ugrik be egy pohár hűsítő bodzaszörp illata és látványa kapcsán? Akkor ez tetszeni fog!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A tökéletes bodzaszörp titka könnyebb, mint gondolnád

A nagyinál töltött nyaralások emlékét idézi egy pohár fincsi, házi bodzaszörp, ami ebben a kánikulában biztos, hogy neked is segít felfrissülni. Nyugi, nincs szükség semmilyen Marvel-féle szupererőre ahhoz, hogy összehozz egy-két üveggel, igazából sokkal egyszerűbb az egész, mint azt elsőre gondolnád.

Ami nagyon fontos, hogy a bodzavirágot olyan bokorról érdemes szedni, ami viszonylag eldugott helyen van, mert például a forgalmas utak mellettiekre egy csomó káros anyag rárakódhat. Ügyelj arra is, hogy kizárólag a kinyílt, egészséges virágokból szüretelj. Ha azt látod, hogy fekete elszíneződés van rajtuk, akkor lehet, hogy valamilyen kártevő támadta meg a bokrot, szóval azt inkább hagy békén. A virágok akkor „érettek”, amikor már kinyíltak, de nincsenek elnyílva. Oké, ez picit talán megfoghatatlannak tűnik, főleg, ha még sosem láttál ilyet közelről, de fel fogod ismerni az elnyíltakat, mert ezek elhervadnak és elszáradnak.

Úgy érzed, hogy az alapok már megvannak? Akkor ideje belefogni a szörpkészítésbe!

Klasszikus bodzaszörp

Hozzávalók

  • 30-35 db bodzavirág (attól függ, mennyire intenzív ízvilágot szeretnél)
  • 2 bio citrom
  • 2,5 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 10 g citromsav
Klasszikus bodzaszörp

Getty Images/Marcus Z-pics

Elkészítés

A bodzavirágot szedd kisebb részekre, távolítsd el a zöld szárakat mindenhonnan. Ezután jöhet egy alapos átmosás, hogy tutira minden szennyeződést lemoss róla. A citromot szeleteld fel, és nagyjából 2 liter szobahőmérsékletű vízzel töltsd fel, hogy a virágokat ellepje. Legalább egy éjszakát, de még inkább néhány napot hagyd, hogy a bodza ázzon és kieressze az ízét. Fél liter vízből és a cukorból készíts lassú tűzön szirupot. Amikor kihűlt, keverd hozzá az átszűrt bodzaléhez és add hozzá a citromsavat is. Töltsd tiszta, lehetőleg forró vízzel átmosott üvegekbe, ez garantálja, hogy sokáig elálljon.

Levendulás bodzaszörp

Hozzávalók

  • 25 db bodzavirág
  • 2-3 ág levendula
  • 2,5 liter víz
  • 50 dkg cukor (ha édesebbre szeretnéd, akkor tehetsz bele még)
  • 10 g citromsav
Bodzaszörp levendulával

Getty Images/Stefanie Keller

Elkészítés

Miután a bodzavirágot a Klasszikus receptben található módon előkészítetted, morzsold bele a levendula virágát is. Ugyanúgy érdemes legalább 1-2 napot közösen áztatni őket, hogy az ízek alaposan összeérjenek, majd jöhet az átszűrés és sziruppal, valamint a citromsavval való keverés. Tálaláskor ne feledkezz meg a jégkockáról!

Bodzaszörp citromfűvel és mentával

Hozzávalók

  • 30 db bodzavirág
  • 2 citrom
  • 2 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • 30 levél frissen szedett citromfű
  • 10 levél frissen szedett fodormenta
Bodzaszörp citromfűvel és mentával

Getty Images/Zulman

Elkészítés

Egy nagyobb üvegtálban kezd el rétegezni a megtisztított hozzávalókat az alábbi módon: 10 bodzavirágfej, 10 citromfű, 5 citromkarika, néhány levél fodormenta. Ismételd addig, míg elfogynak az alapanyagok. A vízből és a cukorból lassú tűzön főzz szirupot, és amikor kihűlt, öntsd a virágokra és levelekre. Tedd a tálra a tetejét és 2-3 napig hagyd állni a keveréket, de időnként keverd meg. Végül, a harmadik nap után szűrd át, és gondosan előkészített, tiszta üvegekbe töltsd bele.

A nyár legtutibb receptjeit ne hagyd ki!

Címkék: bodza bodzaszörp bodzaszörp recept citromfű hűsítő ital levendula menta nyár recept

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Nyaralj itthon!

A legédesebb fonott táskák 10 ezer Ft alatt

A legédesebb fonott táskák 10 ezer Ft alatt

A táskád akkor igazán menő idén nyáron, ha fonott, akár egy cuki kosár. Nem, nem leszel tőle nagymamás, pláne, ha az alábbi darabok közül válogatsz.