5 alkalom, amikor a hollywoodi producerek elrontottak egy filmet

A stúdiók pénz-centrikus ideológiája, vagy csak szimplán az a téves meggyőződés, hogy ők jobban tudják a rendezőnél a dolgokat, gyakran vezetett óriási bukásokhoz. Ezek voltak a legnagyobbak.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

5 alkalom, amikor a hollywoodi producerek elrontottak egy filmet

Egy film szerzője elvileg a rendező, de Hollywood fennállása óta a stúdiók gyakran magukévá teszik ezt a jogot – és persze van, hogy ez tök jól is elsül. Mert ha nem lenne például Kevin Feige, aki erős kézzel irányítja a rendszert, akkor a Marvel Univerzum sem így nézne most ki. De sokszor sajnos a producerek nem értenek jobban a forgatókönyvíráshoz/castinghoz/vágáshoz/rendezéshez, annak ellenére, hogy nekik szilárd meggyőződésük az ellenkezője. Ilyenkor durván beleszólnak a filmkészítési folyamatokba, az eredmény pedig olyan katasztrofális lesz, mint az alábbi öt produkció egyike.

A csodálatos Pókember 2.

2017-ben a film Pókembere, Andrew Garfield azt nyilatkozta, hogy a forgatókönyv és a végeredmény két teljesen különböző produktum volt. „Nagyon mély jelenetekben is játszhattam, olyanokban, amiket általában nem lehet látni képregényfilmekben, és megismerhettem ezt az árva fiút – aminek a nagy részét kivágták a filmből” – mondta a színész, és hozzátette, hogy miután „bizonyos embereknek bizonyos részekkel problémáik voltak”, ezért a rengeteg vágás megbontotta a forgatókönyv gerincét. Így az, amit a nézők láthattak végül egy összefüggéstelen katyvasz lett.

Az arany iránytű

A filmet gyártó New Line Cinema valami olyasmit akart készíteni Az arany iránytűből, ami nem volt. A rendező kérése ellenére Ian McKellent választották a páncélos medve, Iorek Byrnison szerepére és durván visszavettek a könyv valláskritikájából is. Ennek ellenére a Katolikus Liga még így is tüntetett a film ellen, az adaptáció eredetijeként szolgáló regények íróját, Philip Pullmant pedig azzal vádolta, hogy ateistává akarja nevelni a gyerekeket. (Amit a szerző egyébként tagadott.)

Batman és Robin

Joel Schumacher Mindörökké Batman című filmjének sikere után a játékgyártók és más cégek részt akartak venni a folytatásban, a Batman és Robinban. A producerek pedig nyilván kiváló ötletnek gondolták azt, hogy tele pakolják olyan dolgokkal a filmet, amiből később játékot lehet készíteni (és így sokkal gyerekbarátabbá is tegyék azt). És mivel minél hamarabb szerették volna bekaszálni a nagy zsozsót, összesen két évet adtak Schumachernek a Mindörökké Batman után a folytatás elkészítésére. Így született meg a világ legjobban utált Batman-mozija, amit legszívesebben George Clooney is örökre elfelejtene.

A végső megoldás: Halál

A rendező, David Fincher ha tehetné, gyakorlatilag letagadná, hogy bármi köze volt A végső megoldás: Halálhoz. A producerek ugyanis olyan szinten szóltak bele a munkálatokba, hogy Fincher nem tudta megvalósítani az elképzeléseit. A direktort azután vették fel, hogy két másik rendező már otthagyta a projektet. Ezt rengeteg konfliktus követte a büdzséről, olyan apróságokról, mint a vér színe, aztán a végső csapás akkor érte Finchert, amikor a stúdió azt követelte tőle, hogy vágjon ki 30 percet a filmből. „Fincher nyakában folyton ott lihegtek a producerek, nem hagyták dolgozni, éjjel-nappal hívogatták” – mondta a forgatásról az Alien harmadik részének egyik sztárja, Charles Dance.

Suicide Squad – Öngyilkos osztag

A produkciót már a kezdetektől fogva sietették, de az Öngyilkos osztag problémái csak azután kezdődtek igazán, amikor a Batman vs. Superman hatalmasat bukott a jegypénztáraknál. A stúdió vezetői ugyanis meg voltak róla győződve, hogy a sikertelenség oka a túl sötét hangvétel lehetett, ezért rávették a Suicide Squad rendezőjét, David Ayert, hogy egy sokkal világosabb, színesebb mozit készítsen. A producerek olyan hangulatú filmet akartak, mint amit a beharangozó előzetes ígért, ezért a Warner Bros. ragaszkodott is ehhez a változathoz. Ám Ayerrel nem volt könnyű dolguk: a direktor így is elkészítette a kicsit sötétebb verzióját. Végül mindkét opciót bemutatták egy tesztközönség előtt, a vetítésen pedig úgy tűnik, a stúdió kedvence nyert, miután az került bemutatásra – ám a film így is csak 26%-ot kapott Rotten Tomatoeson, úgyhogy minden erőlködés feleslegesnek bizonyult.

Katasztrófa-turistáskodj borzasztó filmekkel:

Címkék: a csodálatos pókember 2 alien 3 az arany iránytű batman és robin beavatkozás elrontott film filmproducer hollywood rossz filmek suicide squad

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Nyaralj itthon!

A legédesebb fonott táskák 10 ezer Ft alatt

A legédesebb fonott táskák 10 ezer Ft alatt

A táskád akkor igazán menő idén nyáron, ha fonott, akár egy cuki kosár. Nem, nem leszel tőle nagymamás, pláne, ha az alábbi darabok közül válogatsz.