A kutyakiegészítő, amivel megmentheted kedvenced életét

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 február 21.

Fotó: Us Getty Images

Nem telik el úgy nap, hogy ne figyelmeztetnék legalább egy gazdit arra, hogy mindenképpen rakjon bilétát a kutyája nyakörvére. Sokszor azt a választ kapom, hogy „minek, hiszen úgyis van benne chip…”. A chip azonban egyáltalán nem helyettesíti a bilétát, és most azt is elmagyarázom, miért:

– Bár törvény írja elő, hogy az összes kutyában legyen chip, sajnos még mindig rengetegben nincs.

– A chip láthatatlan, így, ha valaki rábukkan egy kutyára, ránézésre nem tudja megállapítani, van-e benne chip vagy sem.

– Csakis leolvasóval tudod kideríteni, kapott-e chipet az adott kutya, ami minden állatorvosnál van és szerencsére egyre több benzinkúton, és egyéb kutyabarát helyen megtalálható.

– Ez eddig mind szép és jó, de a chip leolvasó helyet meg kell keresnünk és valahogy oda is kell vinnünk a kutyát, akiről sajnos még mindig nem tudjuk, van-e benne chip, továbbá figyelembe kell vennünk a hely nyitvatartási idejét is (nem biztos, hogy a közelben lévő állatorvosi rendelő éjszaka is nyitva van).

– Mivel nem ismerjük a talált kutyát, megijedhet tőlünk és mi is tőle, plusz az sem biztos, hogy meg tudjuk fogni póráz nélkül, rá tudjuk venni az utazásra/szállításra akár a kocsiban, akár gyalog.

– Nagyon sok olyan állatbarát ember van, akiknek egyébként nincs kutyája, mégis szívesen segítene egy talált állaton, de fogalma sincs róla, mi a chip rendszer.

Ha leolvastuk a chip számot, fel kell hívnunk egy állatorvost, aki a chip szám alapján egy központi, csak állatorvosok számára hozzáférhető rendszerben keresi ki a chiphez tartozó adatokat (ha vannak egyáltalán).

Sok esetben sajnos a kutyában van chip, de nincs regisztrálva – ez azt jelenti, hogy a számához nincsenek hozzárendelve a gazda adatai (név, cím, telefonszám) és a gazdi nem is tud róla. A chip regisztrációja egyébként az állatorvos kötelessége és elvileg nekünk, gazdiknak nem is kéne emiatt szólnunk, de sajnos már több esetet hallottam, hogy elmaradt a chip regisztrációja, ami véletlenül derült ki.

Tudtad, hogy a chiphez tartozó adatokat az állatorvos nem adhatja ki? Vagyis bármennyire is szeretnénk segíteni, mi magunk nem tudjuk felhívni a gazdit, hogy jelezzük, nálunk van a kutyája, csakis az állatorvos. És ha mi, akik megtaláltuk a kutyát, hozzájárulunk, hogy az orvos megadja a számunkat, akkor a gazdi fel tud hívni minket és így fel tudjuk venni vele a kapcsolatot – ami meglehetősen körülményes.

– Plusz, ha a gazdi esetleg ismeretlen számról hív minket, érdemes vele tudatni, hogy nincs meg az ő elérhetősége, így nagyban megkönnyítené a helyzetet, ha megadná, hogy ha bármi történik, míg ő úton van a kutyáért, bármikor el tudjuk érni.

– Nagyon fontos, hogy ha változnak az adataink (cím, telefonszám) akkor mindenképpen értesíteni kell az állatorvost, hogy a minél előbb aktualizálja ezeket a chipben.

via GIPHY

Ezzel szemben, ha bilétát rakunk kutyánkra, ezt a folyamatot nagyon könnyen lerövidítjük, és sokkal hamarabb visszakaphatjuk kedvencünket. Laikusként, ha találsz egy kutyát, akin van biléta, nagyjából biztos lehetsz benne, hogy van gazdája. Rögtön tudni fogod a nevét, így, ha nincs nálunk semmi, amivel meg tudjuk fogni, könnyebben magunkhoz tudjuk hívni, ha már sikerült elolvasnunk a bilétáján szereplő nevet. Plusz azonnal közvetlen kapcsolatba tudsz lépni a gazdájával telefonon anélkül, hogy bárhova elvinnéd a kutyát vagy bárki mástól segítséget kellene kérned, hiszen a biléta hátlapján megtalálod a gazda telefonszámát is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a chip nem jó dolog, mert szerintem is szuper, és számtalan állat megtalálója csinálta végig ezeket a folyamatokat nagyon sok kutya esetében, akik biléta nélkül is hazajutottak. A chip azonban mégsem helyettesíti a bilétát. Egy fém kiegészítő elkészíttetése pár ezer forint, viszont óriási segítséget nyújt abban, ha kedvencünk elveszne.

Csak tavaly például 7 kutyát találtam Budapest belvárosában és ebből csak kettő viselt bilétát. Ezt a két kutyát egy órán belül haza tudtam juttatni, a többi öt esetében 4-12 óráig tartott, mire rábukkantam a tulajdonosra. Mivel egész nap kutyagazdikkal dolgozom, szerencsére mindenki megértően kezelte, hogy az aznapi foglalkozásokat sorra mondtam le azzal az indokkal, hogy találtam egy kutyát és próbálom megkeresni a gazdáját, de valószínűleg más munkakörben ez nem menne ennyire egyszerűen és nem is biztos, hogy lenne rá fél napom. Szóval a biléta igenis fontos!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások