Ismerd meg a Cosmo.hu új kutyás bloggerét, Ocztos Pankát!

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 február 21.

Fotók: Karsay Katalin

Bírod a kutyusokat, esetleg van is sajátod? Szuper, akkor a Cosmo.hu legújabb blogja, a Panka kutyafuttában gyorsan a kedvenced lesz! Ismerd meg közelebbről Pankát, aki már 6 éve profi kutyakiképző!

Cosmo: Honnan jött az ötlet, hogy kutyakiképzőként dolgozz?

Ocztos Panka: Mindenképpen segítő szakmát akartam választani, amivel könnyebbé tehetem mások hétköznapjait. És nem feltétlenül az volt a szempontom, hogy égető problémákat oldjak meg, inkább azt láttam magam körül, hogy az embereknek a szimpla hétköznapjaik során is mennyi megoldásra váró kihívást kell kezelniük. Én ebből akartam kivenni a részem! Tudtam, hogy csak emberekkel nem tudnék foglalkozni, és mivel hatalmas állatszeretet van bennem, belevágtam a kutyakiképzésbe. Az is nagyon motivált, hogy a kutyák kiszolgáltatottak és erősen függő helyzetben vannak a gazdáiktól. Szerettem volna ezt a kiszolgáltatottságot mederbe terelni.

C.: Azonnal tudtad, hogy ezzel akarsz foglalkozni, vagy eljátszottál a gondolattal, hogy állatorvos leszel, esetleg saját menhelyed lesz?

O. P.: Az állatorvosi egyetem gondolata is felmerült, de rájöttem, hogy engem sokkal inkább a kutya viselkedése és lélektana érdekel. Ennek ellenére elvégeztem egy kisállatgyógyászati asszisztens képzést is. Ebben az az időszak motivált, amikor sokat betegeskedett a saját kiskutyám, és érteni akartam, mi történik vele.

C.: Beszéljünk kicsit a foglalkozásokról! Úgy kell elképzelni, mint egy coaching folyamatot?

O. P.: Igen, általában már egy adott problémával keresnek fel, amire megoldást szeretnének. Az első találkozás kimerül egy nagy beszélgetésben, hiszen ez egy nagyon összetett folyamat. Menet közben pedig általában felmerülnek olyan egyéb problémák is, amikről a gazdi talán nem is tud, de nagyon is összefügg az alap problémával. Sokszor hangsúlyozom, hogy nincsenek tankönyvi megoldásaim, mert minden kutya és minden helyzet más. Elkezdünk egy megoldási folyamatot, és figyeljük, hogyan reagál rá a kutya. Ha nem jól, másikat keresünk, olyat, amivel eredményt érünk el.

C.: Mik a leggyakoribb problémák, amivel felkeresnek?

O. P.: Általában a félelem és az agresszió.

C.: Ez a kettő azért nagyba összefügg, nem?

O. P.: De igen, határozottan! Ha bejelentkeznek egy agresszívan viselkedő kutyával, arról nagy valószínűséggel derül ki, hogy fél.

C.: Na és terepen vagy a gazdi otthonában dolgoztok?

O. P.: Ez mindig az adott problémától függ. Az, hogy hogyan viselkedik más kutyák társaságában, mennyire agresszív, nyilván a többi kutya között derül ki, mondjuk egy kutyafuttatóban.

C.: Az adott foglalkozás mellett adsz házi feladatot is, amit gyakorolnia kell a kutya-gazda párosnak?

O. P.: Igen, vannak feladatok, illetve, ha a gazdi részéről kell változtatni néhány dolgon, azok a konkrét foglalkozás közben derülnek ki. De gyakori a kettő kombinációja is: ha egy kutya például akkor válik agresszívé, amikor vendégek érkeznek a lakásba, célszerű feladatokat adni a kutyusnak – így teljes kontroll alatt tartható. Ez a gazdi részéről is energiabefektetést igényel, illetve az állatnak is tanulnia kell (például parancsra ülni, feküdni), hogyan teljesítse a feladatokat.

C.: Van olyan visszajelzés, amikor a gazdi is új dolgot tanul magáról a közös munka során?

O. P.: Persze, állandóan! A legtöbben viszont pontosan tudják, hogy bizonyos viselkedési normákat nem csak a kutyusuknál használnak, hanem a baráti körükben vagy a munkahelyükön is. Van, aki túlságosan aggódó, vagy rengetegszer kér bocsánatot a saját kutyájától – ő valószínűleg az élete más területén is hasonlóan viselkedik, de vannak olyan esetek is, amikor a kettő között óriási a kontraszt. Sokszor már az is segít egy ilyen helyzetben, ha megerősítem a gazdit, hogy a kutyája teljesen boldog.

C.: Hogyan telik egy átlagos napod?

O. P.: Ébredés után sétálok egy hatalmasat a két kutyusommal, majd belevetem magam a munkába. Problémától függően a lakásban dolgozunk, vagy elmegyünk a gazdival és a kedvencével egy kutyafuttatóba, autózunk vagy villamosozhatunk is, ha az állat attól fél. Teljesen személyre szabottan történik az egész.

C.: Általában hány alkalmat jelent, mire eléritek a gazdi célját?

O. P.: 2-3 hónap alatt már nagyon szép eredmények érhetők el. Viszont vannak gazdák, akik az adott probléma megoldása után is hívnak, mert örülnek, ha foglalkozva van a kutyussal, hiszen így folyamatosan fejlődik. Tehát nem kell ahhoz feltétlenül megoldásra váró probléma, hogy szakember dolgozzon egy kutyussal.

C.: Hány perces egy foglalkozás?

O.P: Nagyon intenzív 45 perc. Ez rövidnek tűnhet, de tapasztalataim szerint ennyi ideig tudunk hatékonyan dolgozni, és ez az az idő, amíg a kutyák figyelme elég fókuszált.

C.: Mesélj kicsit a blogodról! Milyen tartalomra számíthatnak tőled azok az olvasók, akik követik majd a bejegyzéseidet a Cosmo.hu-n?

O. P.: A saját nézőpontomon keresztül, a saját tapasztalataim alapján kutyatartással kapcsolatos, praktikus infókat, érdekességeket szeretnék megosztani velük. Ahogy a blogom nevében is benne van (Panka kutyafuttában), igyekszem minél több tudnivalót átadni, de mindezt nem terjengősen, hanem gyorsan, lényegre törően, hogy akár egy kávészünet alatt olvasva is azt érezze a gazdi, közelebb került kedvencéhez.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások