Veled utazik a kutyusod? Erre az 6 dologra figyelj oda!

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 február 21.

Us Getty Images

A kedvenced nélkül egyetlen lépést sem szeretnél tenni? Megértjük! Azért nem árt, ha tisztában vagy vele, mire számíthatsz, ha autóban, repülőn, vonaton vagy más tömegközlekedési eszközön tervezed a közös utat.

Útlevél kutyáknak? Igen!

Attól függően, hogy milyen országba szeretnél utazni, szükség lehet kutyaútlevélre, de az oltási könyvre mindenképp. Már az utazás tervezésekor érdemes konzultálnod az állatorvosoddal, melyik országban milyen oltásokra van szükség a kedvenced számára és mikor érdemes beadatni ezeket az utazás előtt. Ez nagyon fontos, mert akár több hónapot is igénybe vehet egy oltási folyamat. Több olyan esetről hallottam, amikor a gazdiknak ez későn jutott eszébe és emiatt nem tudták magukkal vinni kedvencünket akár egy hosszabb nyaralásra.

Felhők felett

Ha repülővel utazol, fontos, hogy időben tájékozódj a lehetőségekről. Vannak légitársaságok, ahol egyáltalán nem utazhat kutya, és vannak olyanok is, ahol bizonyos méret alatt táskában, akár az utastérben is veled lehet. Ha a csomagtérben, kennelben utazik, szintén érdemes állatorvossal konzultálnunk, hogy szükséges-e gyógyszerekkel bódítani a kutyust a repülőúton és ehhez milyen előkészületek szükségesek. Azt is érdemes már jó előre, esetleg otthon kipróbálni, mekkora kennelben fér el kényelmesen, amiben le is tud feküdni, ugyanis komoly orvosi következményei lehetnek, ha több órán keresztül kénytelen úgy utazni, hogy nem tudja rendesen kinyújtani a lábát, a nyakát, a gerincét vagy bármelyik testrészét.

Négykeréken

Ha autóban utazol kedvenceddel, az egyik legfontosabb lépés, hogy megfelelően legyen rögzítve. Ezt kennellel tudod biztosítani, esetleg utazó boxszal, viszont, ha nem ezt a megoldást választod, akkor is mindenképpen gondoskodj a kutya biztonságáról. Vannak kifejezetten kocsiba kifejlesztett utazó hámok speciális pórázzal. Ez azért lényeges, mert egy nagyobb fékezés esetén akár a hátsó ülésről is ki tud repülni a szélvédőn keresztül az állat, vagy neki is csapódhat az autó műszerfalának, ami nagyon komoly sérülésekkel járhat. Plusz a vezetés szempontjából sem mindegy, ugyanis balesetveszélyes lehet, ha kedvenced fel-alá mászkál a kocsiban és megzavar vezetés közben: ráléphet a kézifékre, meglökheti a kezedet, stb.

via GIPHY

Jön vuk?

Ha a kutyusod rendszeresen szokott hányni utazás közben, érdemes figyelned, hogy ne egyen 4-5 órával az út megkezdése előtt. Az állatorvos tanácsát itt is kikérheted, milyen hányingercsillapító gyógyszert ajánl a probléma elkerülésére. Érdemes arra is figyelned, hogy az utazást követően várj 1-2 órát, amíg újra megeteted kedvencedet. Egyébként, ahogy az emberek, úgy a kutyák is jobban viselik, ha az első ülésen utaznak, kistestűek esetén pedig akár ölbe is veheted őket (természetesen csak akkor, ha nem te vezetsz).

Tiszta ügy!

Tudtad, hogy az autó tisztaságának megőrzése érdekében beszerezhetsz speciálisan kutyás utazáshoz kialakított ülésvédő huzatot, ami könnyen felhelyezhető és kivehető? Nagyon előnyös tud lenni őszi-téli időszakban, amikor kedvenced akár egy rövid séta alkalmával is extra sáros lesz.

Dogfort express

Akár belföldön, akár külföldön is utazhattok tömegközlekedéssel, fontos azonban, hogy pontosan járj utána, milyen szabályok vonatkoznak a kutyákra. Szükséges neki jegy? Mennyibe kerül? Bérletet is válthatsz? Milyen egyéb eszközökre van minden esetben szükség (póráz, szájkosár, utazóbox)? Plusz, ha több órás útra készülsz, érdemes előtte egy rövidebb próbautat tenned, hogy egyáltalán hogyan viselkedik kedvenced egy ilyen helyzetben. Nagyon sok nem várt probléma kiderülhet már egy rövidebb utazás során is, szóval érdemes kísérletezni.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások