Van háziállatod? Erre figyelj oda a koronavírus időszakában!

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 március 16.

Daróczi-Hauser Zsófival, az Állatorvosi Rendelő a Sánta kutyához állatorvosával összefoglaltunk pár fontos infót a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel, melyek hasznosak lehetnek kutyások és macskások számára. A legfontosabb, hogy a koronavírus ugyanúgy megmaradhat az állatok szőrén, ahogy mondjuk a kilincsen vagy a telódon, emiatt a következőket javaslom!

  • amint hazaértél, rögtön moss kezet, még mielőtt bármelyik háziállatod megsimogatnád
  • otthon is gyakrabban moss kezet a kutyák, macskák simogatása miatt
  • ne nyúlj az arcodhoz, sem élelmiszerhez állat simogatása után, csak tiszta kézzel, kézmosás után
  • séta közben ne hagyd, hogy mások megsimogassák kedvencedet, kivételesen mindenki csak a saját kutyáját simogassa, ez sajnos most nem a nagy barátkozások ideje
  • a kinti-benti cicák kijárását minimalizáld, fogalmad sincs, hogy amíg kint eltűnnek pár órára, hány emberrel találkoznak, ki simogatja meg őket
  • erre az időszakra mellőzd kedvenced puszilgatását
  • én egy időre a futtatók használatát sem javasolnám, pont az emberi kontaktok miatt

Ezek a dolgok természetesen nem azt jelentik, hogy meg kéne vonnunk szeretetünket kedvenceinktől, azt pedig semmiképpen sem, hogy meg kéne válnunk tőlük. A telefonunk, ami egész nap a kezünkben van és folyton elővesszük, valószínűleg nagyobb fertőzés veszélyt jelent. (Esetleg azt is gyakrabban fertőtleníthetjük, ugyanúgy ahogy a kezünket.)

A koronavírus elnevezés egyébként a víruscsalád elnevezése, hiszen több vírus tartozik ide. Van a kutyáknak és a macskáknak is, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az nem egyenlő a jelenlegi COVID-19-el, ami az emberek koronavírusa és nem a háziállatoké. Az, hogy a szőrén képes megmaradni a vírus, ha egy fertőzött megsimogatja kedvencünket, aki előtte beletüsszentett a kezébe, nem azt jelenti, hogy kutyák maguk is vírus fertőzöttek. Jelenlegi ismereteink szerint a COVID-19 nem betegíti meg háziállatainkat, a koronavírusok általában fajspecifikusak. Viszont te elkaphatod tőle, ugyanúgy, ahogy bármelyik felületen (fém, fa) lévő koronavírus megbetegíthet. Ezért fontos nagyon, hogy ebben az időszakban rajtad kívül lehetőleg senki se érjen a kutyusodhoz.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások