7 dolog, amit tudnod kell, ha a kutyáddal sportolsz!

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 május 5.

A vírus helyzet miatt sok telefonhívást kaptam, rengeteg kérdés merült fel a kutyákkal való sport tevékenységek kapcsán. Ezért gondoltam rá, hogy összefoglalom pár pontban, mik azok a dolgok, amikre mindenképpen érdemes figyelned kutyussal közös nagyobb séták és sport tevékenységek során.

  • Ugyanúgy, mint az embereknél, fő a fokozatosság. Ne terheld hirtelen a kutyádat fizikailag, ha nincs hozzászoktatva. Gondold végig, mennyi az az átlag tevékenység, amit végez naponta, és amihez hozzá van szokva és ahhoz képest fokozatosan növeld a távot, esetleg a tempót.
  • Figyelj rá, hogyan reagál, hogyan érzi magát sport közben. Élvezi-e, mennyire fárad, szomjas e.
  • Ha fárad, csökkenhet a hatásfok, lassulhat, gyengülhet a koncentráció, de attól még a lelkesedés maradhat, ilyenkor jobb, ha megálltok pihenni egy 10-15 percre és utána újra kezdve megnézitek, hogy érdemes-e folytatni.
  • A kutyák sokszor addig futnak, játszanak, amíg teljesen ki nem dőlnek, emiatt is fontos, hogy néha tudatosan pihenőket iktass be számukra, mert ők nem biztos, hogy jelzik, ha már fáradtak.
  • Nem csak fizikálisan fáradnak, hanem mentálisan is! Azt is fontos figyelembe venni, hogy ha egy új terepre viszed futni, sétálni, új kutyákkal találkozik vagy új játékot próbáltok ki, az kétszeresen fárasztja, mert sokkal jobban kell figyelnie.
  • A kutyáknak is van izomláza. Kaptam olyan telefonhívásokat, hogy óriási séták után a kutya két napig aludt és alig volt kedve mozogni. Ez teljesen normális, nem kell megijedni. Ahogy nekünk is, nekik is lehet izomlázuk és ki kell pihenniük magukat. Hagyd nyugodtan őket ilyenkor pár napig, csak annyit sétáljatok velük, amennyit muszáj, majd pár nap múlva újra sétálhattok egy hatalmasat.
  • Sport, játék, nagyobb séták előtt ne etesd meg őket, hanem szigorúan csak utána. Akkor is jobb, ha vársz fél órát, amikor már teljesen megnyugodott.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen (jelen esetben online) is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások