6 dolog, amit érdemes rendszeresen ellenőrizni a kutyádon

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 május 26.

Fontos, hogy ne feledkezz meg ezekről a dolgokról, ha a kedvencedről van szó!

Karmok 

Vannak kutyák, akiknek a karmai magától kopnak sétálás közben, de mivel ez nem vonatkozik egyértelműen minden kutyusra, ezért fontos, hogy folyamatosan vágva legyenek. Ehhez mindenképp kérd szakember segítségét, (kutyakozmetikus, állatorvos) mivel speciális karomvágóra van hozzá szükség, ráadásul könnyen bele is vághatsz a karmokban lévő erekbe, melyet erős vérzés követhet. Ha pedig túl hosszúra hagyod nőni, akkor sétálás közben az ujjak helyzete megváltozhat, ami kényelmetlenséggel és a láb helytelen tartásával járhat, arról már nem is beszélve, hogy bármibe beleakadhat…

Szőr 

A szőr állapota sok esetben tükrözi a kutya egészségi állapotát. Amikor például Lutri hozzám került (az első mentett kutyám) és elkezdett nagyon jó minőségű tápot kapni, a szőre a két hónap alatt sokkal fényesebb és puhább lett. És, hogy pontosan mire figyelj?

  • Mennyire hullik a szőr?
  • A bőr korpásodik-e a szőr alatt?
  • Sokat vakarózik a kutyus?

Ha ezekből bármit tapasztalsz a kedvencednél, akkor érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis ezeket okozhatja allergia és különböző élősködők is, amiket minél hamarabb kezelni kell! Ezen kívül érdemes kikérned egy kutyakozmetikus tanácsát is nyírás, vágás, trimmelés kapcsán, hiszen ez kutyánként teljesen eltérű igényű.

Fülek

A füleknél elsősorban a zsírosságot és a koszosságot érdemes figyelned, illetve azt, hogy a kutyusod gyakran rázza-e vagy vakarja a fülét, ez ugyanis lehet a fülgyulladás egyik tünete is. A fül kitisztítását bízzuk állatorovosra, hiszen ez sok kutya esetében elég kényes feladat tud lenni!

Fogak

A fogaknál a leggyakoribb probléma a fogkő, mely szabad szemmel is látható és szükség esetén le kell szedetni az állatorvossal akár évi rendszereséggel is. A fogkő elhanyagolása, kezeletlensége a fog elvesztéséhez vezethet hosszútávon, aminek megelőzésre többféle készítmény és rágószalagok kapható.

Szemek

A szemeknél a csipásodást kell figyelni, ugyanis ha az a megszokottnál nagyobb mértékű, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, mert gyulladás állhat a háttérben. Ezen kívül feltűnhet még a szem fátyolossága, szürkesége is, ilyenkor szintén az állatorvos a megoldás.

Csomók, dudorok

Szerencsére a legtöbb gazdi sokat simogatja a kutyusát, ezért viszonylag hamar észre lehet venni, ha a bőr felszínén vagy alatta valamilyen dudor vagy csomó jelenik meg. Arra viszont figyelj oda, hogy olyan területeket is rendszeresen átnézz, ahová ritkábban nyúlsz, péládul az ujjak között! A biztonság kedvéért pedig az évi oltások alkalmával érdemes megkérned az orvosotokat, hogy vizsgálja meg kedvenced általános egészségi állapotát, hogy biztosan minden rendben legyen!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások