Kiderült: ilyen hatással van a kutyádra, ha mindenhova magaddal viszed

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 június 2.

Most megtudhatod!

Tuti, hogy te is észrevetted, hogy manapság egyre több a kutyabarát szórakozóhely, kávézó, kocsma, ráadásul most már sok munkahelyen is szívesen látják a kedvenceket. De vajon tényleg jó a kutyusnak, ha mindenhová magaddal viszed? Vagy csak mi emberek gondoljuk, hogy szegénynek otthon nagyon rossz, mert unatkozik és egyedül van?
 Mielőtt részletesebben kitérnék a témára, fontos megjegyeznem, hogy a cikkben olyan kutyákról fogok írni, akiknek nincsen szeparációs szorongásuk és nem okoz számukra különösebb traumát, ha otthon hagyjuk őket.


Tapasztalataim szerint nem minden kutyának tesz jót hosszútávon, ha mindenhová magunkkal visszük a hét minden napján. Ezzel kapcsolatban két fontos dolgot érdemes szem előtt tartani, ami alapján le tudod szűrni, hogy a kedvenced hogy érzi magát az adott helyen:

Mennyire fél?

Ez a probléma főleg koncerteken, szórakozóhelyeken, fesztiválokon merül fel a legtöbbször, ahol nagy a zaj és sok az ember. Ilyenkor érdemes megfigyelnünk, hogy a következő reakciókból mutat-e valamit a kutyusunk, mert ezek a félelem és a bizonytalanság jelei lehetnek:

  • Maga alá csapja e a farkát?
  • Remeg?
  • Teljesen a lábunkhoz húzódva közlekedik és nem mer messzebb menni?
  • Behúzódik egy sarokba vagy az asztal alá és nem mozdul?

Fontos tudni, hogy ha ezek a jelek mindennapos helyzetekben nyilvánulnak meg, (pl: utcán sétálás, villamosozás, lift) akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét, hiszen ezeket oldani lehet, sőt, kell is! Emellett semmiképp sem szabad a kedvencünket erőszakkal belekényszeríteni ezekbe a helyzetekbe, mert azzal csak még jobban traumatizáljuk.

Minden kutya más és más, így míg az egyik élvez egy adott szituációt, a másik lehet, hogy nagyon fél tőle. Vannak, akik szeretnek emberek között lenni és élvezik a nyüzsgést, de vannak olyanok is, akikben ez félelmet kelt. Fontos, hogy minden kutyát magához viszonyítsunk és ne más kutyákhoz!

Mennyire tud megnyugodni?


Egy stresszes helyzet lehet pozitív és negatív is. A nyugtalanság ugyanis lehet egy izgatott állapot, ami az adott helyzetben nem rossz a kutyának, de érdemes hosszútávon is megfigyelnünk hatásait. Több olyan kutyával volt már tapasztalatom, akik minden nap bejártak a gazdájukkal a munkahelyükre dolgozni és nagyon élvezték, de egy percre sem tudtak lenyugodni, elaludni pedig végképp nem. Egy idő után a mindennapokban állandósult ez a „zaklatott” állapot, ami kívülről nézve egyébként nem volt rossz a kutyának, hiszen ő jól érezte magát, de egyre nehezebben kezelhető lett és nem fogadott szót. Ezekben a helyzetekben az bizonyult megoldásnak, ha a kutyák minden héten pár napot otthon töltöttek pihenéssel egyedül, ahelyett, hogy a munkahelyen pörögtek volna. Az eredmény hamar érkezett, hiszen már pár hét után láthatóan nyugodtabbak lettek a kedvencek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig biztosítsuk a kutyusunknak a pihenést, hiszen ez nem csak nekünk jelent hosszútávon könnyebbséget, de számukra is nagyon fontos.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások