Mit tehetsz, ha a kutyád szeparációs szorongással küzd?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 június 9.

Jobb, ha komolyan veszed az erre utaló jeleket!

Az élet lassan kezd visszatérni a régi kerékvágásba, így az eddigi home office-nak nagyon sok helyen már vége van. Ez persze egyrészről jó, hiszen újra kimozdulhat a négy fal közül, viszont ha van egy kutyusod, aki hozzászokott ahhoz, hogy soha nincs egyedül, akkor ez bizony okozhat problémákat.

Hogyan ismerhető fel a szeparációs stressz?

Ha a kedvenced szétrág dolgokat, folyamatosan sír, ugat, fel alá járkál, kaparja az ajtót, bepisil amíg otthon hagyod, akkor ezek bizony abszolút vészjelzések, amik mellett nem szabad elmenni!

Mit NE tegyél ilyen helyzetben?

Fáradtam hazaérsz a melóból, a kutyád pedig láthatóan bepisilt, összerágott pár dolgot, és még az asztal sarkát is szétkaparta? Ilyenkor jusson eszedbe, hogy a legrosszabb amit tehetsz most, az a leszidás! A kutyus ugyanis így is hatalmas stresszen ment keresztül egyedül, ha pedig még te is ráteszel erre pár lapáttal, az csak ront a dolgokon, ráadásul ezután már az is félelmet fog kelteni benne, ha hazaérsz. Ezt ugye te sem szeretnéd?

De akkor mi a megoldás?

Szobakennel

Fontos megjegyezni, hogy a kutyust be kell szoktatni a szobakennelbe, hogy ott teljes mértékben biztonságban érezze magát. Ez a hely számára jelentsen egy menedéket, ahol semmi baj nem történhet vele, így semmiképpen nem szabad büntetésből odaküldeni!

Hozzászoktatás

Ha tudod, hogy nemsokára vissza kell menned dolgozni, akkor érdemes úgy szervezni a dolgokat, hogy a kedvenced minden nap egyedül legyen egy kicsit. Így amikor eljön a „rettegett nap”, akkor nem fogja meglepetésként és sokként érni őt az, hogy nem vagy ott vele.

+ 1 tipp

Hihetetlenül hasznos tud lenni, ha felszerelsz egy kamerát a lakásba, amin figyelemmel tudod követni a kutyusodat addig is, amíg dolgozol. Ha kb. 10 percet sírdogál miután elmentél otthonról, az még teljesen természetes, de ha egész végig fel-alá mászkál és órákig kaparja az ajtót, akkor azt már komolyan kell venni.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha van rá lehetőséged, ilyen esetekben keress fel egy szakembert, hogy egy igazán boldog kutyus gazdája lehess!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások