Ezért fontos, hogy megtaláld a megfelelő kutyakiképzőt

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 június 16.

Neked és a kedvencednek a legjobb jár!

Azért döntöttem az egyéni kutyakiképzés mellett, mert úgy gondolom, hogy minden kutya-gazdi páros különböző, teljesen egyedi problémákkal, épp ezért fontosnak tartom, hogy ezekre egyedi megoldásokat is keressünk.

Ha kutyakiképzőhöz fordulsz, első körben gyűjtsd össze a problémákat:

  • Mik azok a dolgok, amik megnehezítik a mindennapokat és változtatni szeretnél rajtuk?
  • Melyiket mennyire sürgős megoldani, melyik zavar legjobban?
  • Mik azok a célok, amiket el lehet érni, és ehhez milyen szintű változások szükségesek?

Fontos, hogy nem minden problémát lehet megszüntetni vagy megoldani. Ez rengeteg mindentől függ, ilyen például a kutya személyisége és idegrendszere, amelyek elég sok mindent behatárolnak a kedvenced viselkedését illetően. Nagyon fontos, hogy ezt az adott kiképzővel őszintén meg tudjátok beszélni!

Vannak olyan elképesztő akaratos kutyák, akiket nagyon szigorúan kell fogni és rendkívüli következetességet igényelnek, míg másoknak elég egyetlen egyszer szólni, hogy mit szeretnénk, és onnantól kezdve az úgy is lesz. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik kutya jobb vagy okosabb, vagy az egyik gazdi ügyetlenebb, mint a másik!

Fontos látnod a saját határaidat ebben a kérdésben. Mennyire tudsz következetes és szigorú lenni hosszú távon, és egyáltalán mennyire szeretnél az lenni? Sokat szoktunk arról beszélgetni a gazdikkal, hogy hogyan érzik magukat, miközben gyakorolnak a kutyával, és ilyenkor általában azt is megbeszéljük, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a kívánt célt elérjük. Ezután végig gondoljuk, hogy ez életvitelszerűen mennyire kényelmes, akár gyakorlatban, akár érzelmileg. Vannak olyan helyzetek, amikor ezek átbeszélése után sok tekintetben módosulnak a célok a kiképzést illetően.

Hosszútávon nem szoktak működni azok a megoldások, amikben a gazdi nem érzi jól magát. Szerintem fontos, hogy a tanulás és a gyakorlás folyamatát is szívesen csinálja mind a kutyus, mind a gazdi, a kutyakiképző pedig segítse ebben őket. Ha például neked rossz érzés, hogy a kutyáddal bizonyos helyzetekben kiabálni kell, akkor természetesen nem kell. A kiképző feladata, hogy olyan megoldást találjon, ami neked és a kedvencednek is a legjobb. Ráadásul azt is szem előtt kell tartani, hogy ne kelljen belekényszerítened magad egy olyan szerepbe, amivel nem tudsz azonosulni!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások