Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni, amikor kialakítod a kutyád egyéni határait

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 június 23.

Most megtudhatod, hogy mik ezek.

Többször kerestek már meg azzal a jelenséggel, hogy a kutya miért viselkedik másképp a különböző családtagokkal. A kutyának a többi állatéhoz képest kiemelkedően jó a kommunikációs a képessége, így amikor bekerül egy több fős családba, akkor nagyon hamar rájön, hogy mik azok a dolgok, amiket az egyik ember megenged, és mik azok, amiket csak a másikkal szabad csinálni.

Épp emiatt, amikor elkezdjük egy gazdival a kutya kiképzését, én abban tudok segíteni, hogy például a gazdi hogyan taníthat meg egy trükköt a kutyusnak, vagy hogyan kezeljen egy adott helyzetet, így az esetek többségében nem közvetlenül én tanítom a kutyát. Többször van olyan, hogy a család több tagjával is külön-külön tréningezzük a kutyust, ezek a foglalkozások pedig sokban különbözhetnek egymástól, annak ellenére, hogy ugyanarról a kutyáról van szó.

Ez a jelenség teljesen normális. Sokszor részben emiatt is alakul ki, hogy bizonyos tevékenységeket (séta, kirándulás, etetés, játék) a kutyával csak az egyik családtag csinál, míg a többit megint mások, attól függően, hogy a kutya kinek és persze miben fogad szót. Ezzel egyébként semmi gond nincs, a fontos csupán az, hogy a gazdinak is jó legyen ez a felosztás. Ha nem megfelelő számára a jelenlegi helyzet, akkor fontos, hogy mindenképpen az a személy kezdjen el foglalkozni a kutyával, aki változást szeretne elérni.

Ez alól kivételt képezhet, ha kisgyerekekről van szó, ilyenkor a szülő feladata, hogy folyamatos kontroll alatt tartsa a kutyát, és rászóljon, ha nem viselkedik jól. Amikor pedig a gyermek eléri azt a kort, amikor már felügyelet nélkül is maradhat a kutyával, akkor természetesen már ő is foglalkozhat kicsit tudatosabban az ebbel.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások