6 hasznos tipp, ha a kutyáddal mész nyaralni

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 június 30.

Mielőtt elindulnál a várva várt pihenésre a kedvenceddel, érdemes végiggondolni néhány dolgot!

Rengetegen kerestetek meg különböző kérdésekkel és észrevételekkel vidéki kutyás nyaralások kapcsán, így pár pontban összeszedtem a leggyakoribb helyzeteket:

1. Amikor megérkeztek vezessétek körbe a kutyát az új helyen, beleértve a kertet és a házat is. Szerencsére ezt a legtöbb kutya magától ösztönösen meg is szokta tenni, hiszen nekik is nagyon fontos, hogy feltérképezzék a területüket. Nézzétek meg, hogy mindenhol biztonságosan tud-e közlekedni, így akkor sem lehet baj, ha nem vagy ott vele; ilyen például a lépcső, korlát magassága, vagy, hogy kifér-e kerítés alatt.

2. Mutassátok meg neki, hogy hol van az itatós táljának az új fix helye, hogy megtalálja. Ezt a fekhelyével is meg lehet csinálni, persze csak ha a kutyus nem az ágyban alszik.

3. Az első éjszaka az új zajok és hangok miatt sokszor több ugatással (jelzéssel) szokott járni, de ahogy telnek a napok, a kutyák elég hamar megszokják, hogy mik azok az általános zajok, amik rendszeresen vannak és melyek azok, amik ritkábbak, és valóban kell őket jelezni.

4. Már az első nap érdemes a kutyust otthon hagyni, (szigorúan csak kis időre) hogyha később hosszabb programokat terveztek nélküle, addigra már megszokja ezt a szituációt. Ezekben az új helyzetekben sok olyan kutyának is lehet szeparációs stressze, akinek pl. otthon sosincs. Ha mondjuk egy kertes házban vagytok, és szeretnétek őt otthagyni amikor elmentek, akkor érdemes az elején kicsit bent hagyni a szobában úgy, hogy ti kint vagytok a kertben. Fő a fokozatosság!

5. Ha egy nagyobb baráti társasággal utaztok és a kedvenced nincs hozzászokva ilyen sok emberhez, akkor ez az új helyen kívül még egy plusz ingertöbbletet jelenthet. Erre érdemes odafigyelni, és bizonyos időszakokat mesterségesen kijelölni, amikor kicsit nyugalomban van bent a szobában, mindenkitől távol. Nagyon gyakori eset, hogy a kutyák nem érzik a saját határaikat, hihetetlenül boldogok és izgatottak az új környezet és a sok ember miatt, majd mikor a gazdik beviszik kicsit lepihenni, mondhatni beájulnak az ágyukba.

6. Ha többen vagytok, fontos, hogy mindenkinek elmondd a kutyára vonatkozó szabályokat, és azt, hogy mire kell odafigyelni. Ilyen például, hogy lehet-e etetni, ha igen, akkor mivel. Ezen kívül figyelni kell, hogy mindenki úgy menjen ki a kapun és jöjjön vissza, hogy a kutya nehogy kirohanjon, és persze, hogy mik azok a dolgok, amitől a kutyus félhet.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások