5 érdekesség a kutya-gyerek kapcsolatban

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 július 7.

Most minden kérdésedre választ kaphatsz.

A kutyák és a gyerekek kapcsolata sokszor nem könnyű, hiszen elég sok kutya fél a gyerekektől és ez persze fordítva is igaz.

  1. A félelmet kiváltó ok a kutyákban, hogy a gyerekek mozgása sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a felnőtteké, többször tesznek hirtelen mozdulatokat és sokszor a magas hangjuk, esetleg a kiabálásuk is félelmetes lehet. Ezen kívül a futkározástól is könnyen megijednek, ettől ugyanis úgy érzik, meg akarják őket támadni.
  2. Egy olyan kutya, akinek a hétköznapjaiban nincsenek jelen gyerekek, sokkal érzékenyebben reagálhat ezekre a helyzetekre. Persze ha már kölyökkorban hozzá van szoktatva a kedvencünk gyerekek jelenlétéhez, akkor ez a probléma sokkal ritkábban jelentkezik.
  3. Ez a jelenség persze kezelhető, bár ennek is vannak határai. Azt el lehet érni a kutyáknál, hogy jobban reagáljanak egy gyerek jelenlétére, vagyis kevésbé ijedjenek meg tőle, de azt már nem biztos, hogy meg is szeresse.
  4. Azt szoktam javasolni, hogy ha ez a probléma valamilyen változás következtében rendszeressé válik, akkor érdemes kezelni, de fontos, hogy szükség van az érintett gyerek közreműködésére is. Vele is meg kell beszélni a szabályokat, mik azok a dolgok, amik félelmet kelthetnek a kutyában és hogy például hogyan közelítsen felé. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy sajnos nem minden esetben tudjuk elérni, hogy a kutyában jó érzést okozzon, hogy egy gyerek simogatja és szeretgeti.
  5. Vannak olyan helyzetek is, amikor az a legjobb, ha nem kényszeríted bele a kutyádat egy olyan helyzetbe, amiben egy ismeretlen kisgyerek simogatja, hanem inkább megmondod, hogy sajnos nem lehet, mert fél a gyerekektől. Ez a típusú félelem sokszor azzal jár, hogy a kutya odakaphat, megharaphatja, ami abszolút nem rosszindulatból történik, hanem félelemből és védekezésből, ilyenkor ugyanis úgy érzi, hogy fenyegetve van. Fontos, hogy ismerd a saját kutyád határait, és jelezd, ha valami nem oké.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások