Miért fontos a jutalomfalat a kutyakiképzés során?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 július 14.

Rengeteg hasznos funkciója van!

A kutyakiképzés egyik legfontosabb alappillére a jutalomfalat, ha pozitív megerősítéssel dolgozunk. Nagyon sok múlik a jó jutalomfalat kiválasztásán, ugyanis rengetegszer ütközöm abba a problémába, hogy a kutyák tanításának a folyamata pont ezért akad el.

Milyen is a jó juti?

  • Nagyon fontos, hogy a kutyád figyeljen rá és szeresse. A juti akkor jó, ha a kutyádat annyira érdekli, hogy más számára érdekes dolgoktól is el tudja vonni a figyelmét.
  • Kutyánként teljesen változó, hogy milyen a jó jutalomfalat. Nedves vagy száraz? Milyen húsból legyen? Ezeket minden esetben egyénileg kell kitapasztalni a kedvencednél.
  • Fontos, hogy egészséges is legyen, a kiképzés első szakaszában ugyanis elég sok szokott fogyni belőle, így nem tanácsos rossz minőségűt választani.
  • Érdemes arra is figyelni, hogy mekkora a mérete, ha kedvenced sokat időzik a rágásával, az nem túl hatékony bizonyos feladatok megtanításakor, mert sok idő megy el azzal, hogy rág.

Mi a funkciója?

  • A kiképzés első szakaszában szoktuk használni, hogy a kutya figyelmét elkezdjük magunkra vonni és megerősítést kapjon, hogy jól csinálja a feladatokat, amiket kérünk tőle. Több más dologra is lehet használni, például rávezetni bizonyos feladatok elvégzésére.
  • Fontos, hogy hosszútávon el lehet hagyni, a végső cél pedig általában az, hogy jutifalat nélkül is megcsinálja a kutyusod, amit kérünk tőle.
  • Érdemes nem egyik pillanatról a másikra megszüntetni a jutalomfalatot, mert ilyenkor a kutyák is egyik pillanatról a másikra úgy dönthetnek, hogy nem fogadnak szót. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes fokozatosan csökkenteni, hogy legyen egy átmenet. Ha úgy érezzük, hogy a kutyánk érti, mit szeretnénk tőle, vagyis 10-ből 10-szer megcsinálja a tőle kért dolgot jutalomfalattal, akkor elkezdhetjük csökkenteni.

Meg fog-e hízni tőle?

Ez a kérdés főleg a kistestű kutyák esetében szokott felmerülni; ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy érdemes levonni a jutalomfalatnak megfelelő mennyiséget a napi ételadagból, így biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz semmi gond.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások