4 dolog, amit érdemes tudni a kutyák úsztatásával kapcsolatban

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 július 21.

Olvass tovább, ha kíváncsi vagy a részletekre!

1. Minden kutya tud úszni?

Igen a kutyák ösztönösen elkezdenek úszni, amikor vízbe rakjuk őket, (ha nem, akkor baj van!) a technikájuk pedig gyakorlással sokat tud javulni. Az én kutyám miután rendszeresen járt úszni, 3 hónap elteltével már sokkal kisebb lábmozdulatokkal úszott, kevésbé fröcskölte a vizet és gyorsabban is haladt, mint az elején. Fontos, hogy attól még, hogy tudnak úszni, nem biztos, hogy szeretnek is!

2. Szükséges-e úszómellény?

Az úszás rendkívül megterhelő lehet fizikailag és mentálisan is egy olyan kutya számára, aki nincs hozzászokva az úszáshoz. A mellény abban tud segíteni, hogy terhelést vesz le a kutyáról és jó esetben biztonságérzetet is ad neki. Kezdeti időszakban javasolni szoktam a használatát, de van, hogy hosszútávon is megmarad. Egy régebbi cikkben már írtam a kutyával való sportolásról, érdemes azt is feleleveníteni, ha most kezded el úsztatni kedvenced.

3. Hogyan kezdjem a legelején, ha még sosem úszott a kutyám?

Fontos, hogy ne hirtelen a semmiből dobd be a vízbe, hanem fokozatosan szoktasd hozzá. Vannak olyan kutyák, akik pár perc után maguktól rohannak be a vízbe, de vannak félősebbek is. Ha neked is félősebb kutyusod van, akkor érdemes együtt bemenni vele a vízbe, mert az növelni szokta a motiváltságukat. Ezen kívül pórázon is teljesen nyugodtan beviheted és esetleg jutalomfalattal vagy labdával is megpróbálhatod becsalogatni.

4. Úsztassuk-e a Dunában?

Az egyéni megítélésedre bízom, hogy a Duna melyik szakaszát tartod elég tisztának a kutyád számára, vagy akár saját magad számára. Amit mindenképp javaslok, hogy utána otthon alaposan fürdesd le és jól mosd meg kutyáknak való tusfürdős vízzel. A másik fontos szempont, amire érdemes odafigyelni, az a sodrás. Olyan szakaszon soha ne úsztasd, ahol túl nagy a sodrás, és kicsit fennáll a veszélye annak, hogy nem tud kiúszni a kutyusod, ez ugyanis tényleg komoly veszélyekkel járhat!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások