Ezeket a dolgokat tartsd szem előtt, ha együtt szeretnél aludni a kutyáddal

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 augusztus 4.

Hasznos tippek következnek!

A kutyákkal való együtt alvásról megoszlanak a vélemények, hogy jó-e vagy sem. Én személy szerint szeretem és együtt is alszom a kutyáimmal, de ezt mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Higiénia szempontból azt szoktam javasolni, (függetlenül attól, hogy velünk alszik-e az eb vagy sem) hogy minden séta után töröld meg a lábát és az arcát – legfőképpen az orra környékét – vizes ronggyal.

A kiképzés szempontjából az az álláspontom, hogy ha valaki szeret a kutyájával aludni, akkor nyugodtan aludjon vele, nincs ezzel semmi gond, ettől ugyanis nem lesz a kedvenced kevésbé jól nevelt.

Ami fontos, hogy a kutyusod bármikor leküldhető legyen az ágyról, szóval mindenképpen legyen egy saját helye, amit szeret, ahol akkor is tud aludni, ha te nélküle akarod tölteni az éjszakát. Ez az a része a dolognak, amit következetesen meg kell neki tanítani; ilyenkor érdemes egyből a helyére küldeni, hogy megértse, hogy ott kell maradnia. Fontos, hogy a kutyus ne büntetésként élje meg, ha leküldöd az ágyról, vagy csak simán a helyére parancsolod. Ennek ellenére következetesnek kell maradnod, így ha 5 perc múlva visszajön és elkezd nyüszíteni vagy ugatni, újra a tudtára kell adnod, hogy most nem jöhet fel.

Abban az esetben, ha meg van engedve neki, hogy felmenjen az ágyra, azzal is számolnod kell, hogy akkor is fel fog menni, amikor nem vagy otthon.

Másrészről, nem kényszerítheted arra, hogy veled aludjon, ha a kedvenced nem akar. Nálunk például ez évszak függő is, télen jobban szeretnek velem aludni, mert nagyobb igényük van a melegre, nyáron viszont nagyon gyakran döntenek úgy, hogy inkább a saját helyükön alszanak, mert ott nincs olyan meleg, mint a paplan alatt. Ebből a szempontból döntési szabadságot kaptak tőlem, ám fontos, hogy ez kizárólag a mi rendszerünk, hiszen minden kutya-gazdi kapcsolat egyéni.

(Kistestű kutyák esetén érdemes kutyalépcsőt vagy rámpát csináltatni, hogy ne terhelje meg nagyon az ízületeiket, gerincüket a fel-le ugrálás során!)

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások