Milyen hatással vannak a szobanövények a kutyákra?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 szeptember 1.

Nem is gondolnád, hogy milyen veszélyeket rejthet egy ártalmatlannak tűnő növény.

Az előző cikkben a kutyajátékok kapcsán már felmerült az a problémakör, hogy a kedvencedet veszélyes otthon hagyni felügyelet nélkül úgy, hogy elöl hagyunk neki bármit, amit szét tud szedni és le tud nyelni.

A gazdik pont ezért, általában nagyon lelkiismeretesen elpakolnak mindent, viszont van egy veszélyforrás a lakásban, ami kevés embernek jut eszébe, ez pedig nem más, mint a szobanövény. Olyan helyen, ahol van macska is, hamarabb fel szokott merülni ez a probléma, mivel a cicák gyakrabban rágják meg a növényeket, mint a kutyák. Tapasztalataim szerint ez a viselkedés főleg kölyökkutyák esetében szokott felmerülni, de nagyon fontos figyelnünk rá minden kutyánál.

Ahogy az ételek esetében is, nem minden fogyasztható a kutyák számára, ami az emberek számára is. Léteznek olyan növények, amelyek a kutyákra és emberekre is egyaránt mérgezőek, és vannak olyanok is, amik csak az egyiknek. Fontos szempont az is, hogy a növény melyik része mérgező; a levele, a virága, a termése vagy a gyökere. Azt szoktam javasolni, hogy járj utána az otthoni növényeidnek, hogy melyiknek milyen hatása van az emberre és az állatra, és amelyik mérgező és veszélyes lehet a kutyád számára, azt mindenképpen rakd fel magasra, olyan helyre, ahol semmiképpen nem tud hozzá férni! Ha elakadnál, kérd ki az állatorvosod véleményét, ám szerencsére a neten is nagyon sok profi oldal foglalkozik a szobanövények jellemzésével és bemutatásával, így érdemes mindig többet is átnézni egy témában, és nem csak egy forrásból tájékozódni!

A mérgezés mértéke többféle lehet. Függ attól, hogy mennyit evett a kedvenced a növényből, hány kiló, mennyi idő telt el, amióta megette. Ezek mind befolyásolják a felszívódást. Fontos, hogy ha már bekövetkezett a baj, akkor a kedvencedet azonnal vidd állatorvoshoz, hiszen, ha még időben vagytok, akkor egy hánytató injekció sokat tud segíteni! Ez általánosságban minden mérgező anyag fogyasztásánál igaz (csoki, xilit, szőlő, magvak, stb.).

A tünetek is nagyon sokfélék lehetnek, ahogy az is, hogy milyen károkat okozhat egy adott növény a szervezetben. A felkészültség és a megelőzés a legfontosabb, ahogy sok más esetben is!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások