9 szabály, amit mindenkinek be kell tartania, ha egy idegen kutyához szeretne hozzáérni

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 szeptember 8.

A következő téma minden kutyás embert érint, mégis a nem kutyások tudnak csak rajta igazán változtatni. Összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amikre minden esetben oda kell figyelni ezzel kapcsolatban!

Az első és legfontosabb, hogy minden esetben kérdezzük meg! Lehet, hogy sokak számára ez már unalmas és lerágott csont, de akkor is nagyon fontos, hogy meg kell kérdezni, meg lehet-e simogatni.

Ha nem lehet, akkor azt is tudomásul kell venni. Nagyon sokszor találkozom azzal, hogy az emberek megsértődnek emiatt. Pedig bármennyire is cuki egy kutya és bármennyire is úgy tűnik, hogy nagyon örülne a simogatásnak, a gazdájának biztos nagyon jó oka van arra, ha nemet mond, ez az ok pedig nem tartozik ránk. Lehet, hogy sokan úgy gondoljátok, hogy ez teljesen alap, de nap, mint nap ütközöm bele ebbe a problémába két kutya gazdijaként.

Abban az esetben, ha a gazdi azt mondja, hogy igen, meg lehet simogatni, akkor is be kell tartanunk pár fontos dolgot:

Először mindig szólj hozzá, hogy észre vegyen! Ez is a kontaktusfelvétel része, tehát vegye észre, hogy ott vagy és szeretnél tőle valamit. Nézzen rád!

Úgy nyúlj a kutyához, hogy lássa a kezed! Sosem szabad úgy megsimogatni egy kutyát, hogy nem látja, hogy közeledsz felé, mert megijedhet és odakaphat. Ez a te érdeked főleg, szóval légy szem előtt!

Gyakori hiba, hogy az emberek a kutya feje tetejét próbálják megsimogatni és felülről nyúlnak a kutyához, ami szintén nem jó, mert ahogy mi sem, a kutya sem látja mi történik a feje felett, hacsak nem fordítja felfele a fejét. A kutya fejét célszerű először az oldalán megsimogatni és nem a tetején.

Sokat segít az első kontaktusnál, ha leguggolsz hozzá. Így már a teljes testedet belátja rendesen az összes mozdulatoddal együtt. Ez így sokkal kevésbé fenyegető a számára, mintha álló helyzetből közelítenéd meg.

Ne tegyél hirtelen és kiszámíthatatlan mozdulatot! Sok esetben, amikor valaki oda akar nyúlni a kutyához és megijed, majd emiatt hirtelen elhúzza a kezét, a kutya valójában a hirtelen mozdulattól ijed meg.

Az is jó módszer, ha nem te nyúlsz oda először, hanem megvárod, míg ő jön oda hozzád, miután leguggoltál és már beszélsz hozzá. Vannak kifejezetten kézlökdösős kutyák, akik a fejüket berakják a kezed alá, hogy simogasd őket.

Ha a gazdi tanácsokkal lát el, hogyan kell a kutyájához nyúlni, az természetesen minden szabályt felül ír, és azt be kell tartani!

– Ha a kutya nem igazán örül neki, hogy simogatod és odább megy, akkor hagyd, ne menj utána, és még véletlenül se erőltesd!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások