Kutyakiképzési kisokos, ha egyedül gyakorolnál a kedvenceddel

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 szeptember 22.

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnod!

Az egyik legfontosabb dolog a kiképzés során, hogy mentálisan is fáradjon a kutya. A trükkök tanításának szerintem ez a legfőbb haszna. A mentális és fizikai fáradtság egyensúlyba hozatala nagyon jó hatással van a kutyák mindennapjaira. A kiképzés során számtalan olyan dolog van, amit neked gazdiként kell megfigyelned a gyakorlások alatt. Ha ezekre rájössz, sokkal hatékonyabbá teheted a kiképzést és a mindennapokat is. Mik ezek a dolgok?

Mennyi ideig tud a kutyád figyelni?

Amikor elkezdek egy kutyát kiképezni, átlagosan 10-15 percet szoktak bírni egy huzamban, amit aktív gyakorlással töltünk. Ez az időtartam természetesen folyamatosan nő, ahogy egyre jobban hozzászokik a koncentrációhoz.

A gyakorlásnak 3 szakasza van:

A kezdet, amikor a kutya ráhangolódik a feladatokra, tudatosítja, hogy most kezdődik az a rész, amikor nagyon kell figyelni.

– Aktív szakasz, amikor figyelemmel és koncentrációval fordul a gazdája felé, és nagyon hatékonyan tudunk vele haladni.

– Elkezd fáradni, ami azt jelenti, hogy az aktív szakaszhoz képest egyre rosszabb hatékonysággal csinálja meg a feladatokat és egyre kevésbé figyel, gyakran le is fekszik a fáradtságtól – ilyenkor kell abbahagyni a gyakorlást!

Szerintem a gyakorlás során a sikerélmény nagyon fontos mindkét félnek. A kutyának és a gazdinak is. A tanulást jó érzéssel érdemes csinálni, és úgy alakítani, hogy pozitív élmény társuljon hozzá. Bármilyen közös tevékenység, amiben a gazdinak figyelnie kell a kutyára és fordítva, építi és mélyíti a kapcsolatot.

Milyen fizikai fáradtsági szinten érdemes vele elkezdeni tanulni?

Ez is teljesen egyéni minden kutyánál. Érdemes a tanulás előtt valamennyire lefárasztani fizikailag, akár egy kis labdadobálással, sétával, vagy futással. Azt, hogy kutyádnak milyen az energiaszintje, milyen szintű mozgásra van szüksége naponta és ez milyen fáradtsági szinteket eredményez, csak és kizárólag te tudod megfigyelni. Érdemes kikísérletezni ezeket az állapotokat! Fontos a fokozatosság, hirtelen semmiképp ne terheld a kutyád fizikailag! Ha túlfárasztod, akkor nem fog tudni megfelelően figyelni a tanulás során, így emiatt is érdemes a fokozatosság elvét tartani.

A gyakorlás végén is érdemes kicsit lemozgatni kedvenced. Sok olyan kutya van, aki magától is ezt teszi, ha agyban elfáradt. Ilyenkor általában elkezd körbe-körbe rohangálni és fetrengeni a földön levezetésként.

Jó tanulást/gyakorlást!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások