Hogyan előzhetjük meg a konfliktushelyzeteket a többi kutyás gazdival?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 szeptember 29.

Ezeket a dolgokat érdemes szem előtt tartani!

Nagyon sokszor kérik abban a tanácsomat a gazdik, hogy mégis hogyan kommunikáljanak más gazdikkal bizonyos konfliktusos helyzetekben. Attól még, hogy két kutya viszonya mérgesebb, a gazdik abszolút lehetnek normális, sőt, jó kapcsolatban is! Nagyon fontos a megfelelő kommunikáció, és az, hogy odafigyeljünk egymásra!

A leggyakoribb kommunikációs tanácsom az, hogy próbáld megelőzni a konfliktust, és már előre szólj, ha problémás a kutyád. Általában félelmi agresszióból fakad a kutyák esetében a probléma, ilyenkor merül fel ugyanis a leggyakrabban ez a szituáció. Ilyen esetekben az egyik kutya pórázon van, közben pedig egy másik kutya elkezd közelíteni, aki viszont nincs pórázon. Ettől a problémás kutyus befeszül és kibillenhet a nyugalmi állapotából. Fontos, hogy hangosan előre szólj a másik gazdinak, hogy légyszi hívd vissza a kutyád, mert az enyémnek agresszivitási problémái vannak. Szeretném felhívni minden gazdi figyelmét, hogy ha egy másik gazdi arra kéri, hogy hívja vissza a kutyusát, akkor annak jó oka van, így ennek a kérésnek minden esetben tegyünk eleget – akkor is, ha a kutyusunk jól nevelt és nincs pórázon! Egy kiképzés alatt lévő kutyát, akinek félelmi agresszívitással kapcsolatos problémái vannak, minden olyan helyzettől érdemes óvni az első szakaszban, amelyben újra kibillenhet. Lehet, hogy a te kutyád szociális és nagyon jól szót fogad póráz nélkül, de a legtöbb gazdi nem azért húzza el a kutyáját, mert a sajátját félti, hanem mert a másikét félti a sajátjától.

Mivel ezek a helyzetek általában a távolság miatt azt követelik meg, hogy az emberek kiabáljanak, érdemes megpróbálni a kiabálás ellenére kedvesen szólni, és inkább kérni a másikat, mint idegesen utasítani. Tapasztalatom szerint kedvességgel rengeteg dolgot sokkal könnyebben el tudunk érni, ráadásul mi is jobban érezzük magunkat tőle.

Ugyanez a helyzet azzal a szituációval is, amikor valaki egyedül van bent a futtatóban. Mindig meg kell kérdezni, hogy be szabad-e hozzá menni vagy várjuk meg, amíg kijön. Másrészről pedig, ha tudod, hogy a kutyád konfliktusos más kutyákkal és épp bent vagy a futtatóban, akkor határozottan, de szépen szólj ki a többi gazdinak, hogy mindenképpen várják meg, amíg végeztek, ugyanis a kutyád kiszámíthatatlan. Itt is fontos, hogy mindenképp jelezd, hogy probléma van, a lényeg, hogy minél egyszerűbben és egyértelműbben kell kommunikálni!

Séta közben a te felelősséged, hogy a kutyádra figyelj, ez nagyon fontos! Persze folyamatosan bele fogsz ütközni olyan helyzetekbe, ahol a másik gazdi figyelmetlen, de ha te tényleg figyelmes vagy és előre szólsz, akkor azzal nagyon sok helyzetet meg tudsz előzni!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások