9 dolog, amire érdemes odafigyelni, amikor kutyával költözöl

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 október 14.

Rengetegen kérnek tanácsot költözéssel kapcsolatban, és mivel én is pont most estem át ezen, összegyűjtöttem pár fontos dolgot, amikre oda kéne figyelni közben.

– Nagyon sok kutyának óriási stressz a költözés és az új környezet, így, ha van rá lehetőség, akkor érdemes az új helyet többször megmutatnod neki, és rövidebb-hosszabb időt eltölteni vele ott. A hirtelen változások sokkal jobban megterhelik a kutya lelkét, így érdemes fokozatosan hozzászoktatni az új helyzetekhez!

– A pakolás folyamata – ami a legtöbb esetben több napig is eltarthat -, változó hatással lehet a kedvencekre. Van, hogy játéknak fogják fel, előrodul, hogy nagyon stresszeli őket és félelmet vált ki belőlük. Ilyenkor érdemes megkérned egy ismerőst, hogy vigyázzon a kedvencedre, amíg pakolsz.

– Az új helyen célszerű kialakítani a kutya fekhelyét minél hamarabb, hogy rögtön le tudjon pihenni. Emiatt ezt érdemes olyan helyre tenned, ahol viszonylag nyugodtan le tud feküdni és nem zavarja a kipakolás.

– Az új helyen új zajok vannak, amiket a kutyusod még nem ismer, így ezekhez még hozzá kell szoknia. Teljesen normális, hogy az első időszakban sokkal többet ugat, de nyugalom, 2-3 hónap alatt ez sokat szokott csillapodni!

Gyakran alakul ki szeparációs stressz a költözés következtében, ezért én annak a híve vagyok, hogy már első naptól kezdve érdemes otthon hagyni a kedvencedet, eleinte rövidebb, majd fokozatosan egyre hosszabb időre.

– Vezesd körbe a kutyusod az új helyen, mutasd meg neki a lakást (vagy házat) és a kertet is! Nézzetek meg együtt minden helyiséget és mindenhol töltsetek el egy kis időt! Ezután nyugodtan hagyd, hogy magától induljon felfedezőútra!

– Fontos, hogy a számára veszélyes helyek biztosítva legyenek, mielőtt még megérkezik. Mindenképp nézd át a lakást a kutya szempontjából is, tehát, hogy hol tud megcsúszni, leesni, hol fér ki a kerítésnél, vagy az erkély korlát mennyire széles stb…

– Amikor sétálni mentek az új környéken, érdemes mindkettőtöknek felfedezőutat tartani. Az elején valószínűleg többet fog szaglászni a megszokottnál, és izgatottabb is lesz, mert minden teljesen új lesz a számára.

Én vettem babafigyelő kamerát a kutyáknak, amit a telefonomról is tudok nézni, ha otthon hagyom őket. Így sokkal nyugodtabb az első időszak, a nem várt dolgokat is látom, és ha baj van, haza tudok menni.

A költözés hihetetlenül nagy stressz mindenkinek, így nagyon fontos, hogy legalább a háziállatodat megkíméld, ha van rá lehetőség!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások