Ezt a trükköt alkalmazd, ha a kutyád túlpörög otthon

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 október 20.

Nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű dologról van szó!

Sok gazdi keres meg azzal a jelenséggel, hogy a kutyusa van, hogy egyik pillanatról a másikra, minden előjel nélkül megőrül és elkezd fel-alá vagy körbe-körbe rohangálni a lakásban. De mi ez pontosan, és hogy lehet kezelni?

Az amerikai szakirodalom a jelenségnek a FRAP (Frenetic random activity period) nevet adta. A dologgal kapcsolatban rendszeresen folynak a kutatások, arról viszont egyelőre még megoszlanak a vélemények, hogy pontosan miért is alakulhat ki, vagy mi okozhatja.

Mint sokan tudjátok, nekem két pincser kutyám van, Lutri és Lapi. Lutri sokkal aktívabb, tehát jóval több mozgást igénylő kutya, mint például Lapi, így a FRAP jelentkezni szokott nála, ám kizárólag csak a téli időszakban. Régóta figyelem a jelenséget, és az a szakmai véleményem, hogy ez valószínűleg a mozgáshiány jele a kutyáknál. Nyáron nagyon sokat sétálunk mindkét kutyával, de Lutrival többet, mivel neki nagyobb rá az igénye, így fontos, hogy rendesen le legyen fárasztva. Télen viszont bonyolultabb a helyzet. A hideg miatt ugyanis sok alkalommal a megszokottnál hamarabb visszafordul a sétából, és mivel nem fárad el eléggé, előjön nála a FRAP.

Szerintem maga a jelenség kifejezetten vicces tud lenni, az én kutyusom például nagyon élvezi, és mivel partner vagyok a dologban és nem állítom le, így játéknak fogja fel. Fontos azonban kiemelni, hogy Lutri 6 kiló, így nem sok kárt tud tenni a lakásban, amikor fel-alá rohangál boldogan. Nálunk egyébként nem tart sokáig a „megőrülés”, kb. 3 perc, így egyáltalán nem kell megijedni, ha te is ilyet tapasztalnál! Ráadásul tavasszal, amikor újra jó idő lesz és elkezdtek többet sétálni, azonnal meg fog szűnni a FRAP-jelenség, nálunk legalább is mindig így van!

Ezzel a problémával kapcsolatban eddig minden esetben azt tanácsoltam a gazdiknak, hogy mozgassák többet a kutyust, és még véletlenül se szidják le emiatt, a visszajelzések alapján pedig kijelenthetem, hogy ez eddig kivétel nélkül működött mindenkinél.

Végül, de nem utolsó sorban pedig fontos észben tartani, hogy ha egy kutya nincs rendesen lefárasztva fizikailag, az rengeteg problémához, és akár komolyabb viselkedészavarhoz is vezethet, amit mindenképp kezelni kell. Szóval mozgásra fel!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások