Így előzhető meg a legkönnyebben, hogy a kutyának gyomorcsavarodása legyen

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 október 27.

A mozgás kulcsszerepet játszik a dologban!

Létezik két nagyon elterjedt információ a kutyatartás kapcsán, ami látszólag ellentmond egymásnak, mégis mindkettő igaz:

  • Az egyik az, hogy evés után ne mozogjon a kutya pár óráig, mert komoly baja lehet tőle.
  • A másik pedig az, hogy kölyökkutyák esetében, a szobatisztaságra szoktatáskor a gyors anyagcsere miatt, evés után azonnal le kell menni sétálni, mert a kutya pár percen belül pisilni fog.

Én személy szerint mindkét dolgot szoktam gazdiknak tanácsolni, de most szeretném elmagyarázni, hogy ez a két infó hogyan fér el egymás mellett.

A kutyák gyomrának függőágy szerű felfüggesztése van. Ezt tényleg úgy kell elképzelni, mint egy függőágyat, ami két helyen van felfüggesztve, így sajnos át is tud fordulni, ezt hívjuk gyomorcsavarodásnak. Minél nehezebb a függőágy, annál könnyebben fordul át. Miután a kutya eszik, a táplálék még sokáig a gyomrában van, így ezt veszélyeztetett időszaknak is nevezhetjük.

Abban az esetben, ha a kutya normálisan sétál, a gyomor nem mozog és nem fog átfordulni. Ahhoz, hogy átforduljon, olyan jellegű mozgásokat kell a kutyusnak csinálnia, amik ezt előidézhetik; a játék, a bukfenc és az ugrálás különösen veszélyes lehet ilyenkor.

Kölyökkutyák esetében tényleg igaz, hogy a szobatisztaságra szoktatás miatt erősen javasolt levinni őket sétálni evés után, de ügyelve arra, hogy semmi olyan mozgást ne végezzenek, ami veszélyes lehet. Tehát pórázon, nyugodtan, normál tempóban, nem futva sétáljatok!

Felnőtt kutyák esetében, ahol már a szobatisztaság teljesen normálisan beállt, érdemes úgy kialakítani a napi rutint, hogy a séták evés előtt legyenek, és semmiképpen sem utána.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a gyomorcsavarodás sajnos végzetes kimenetelű is lehet, és egy elég gyorsan kialakuló állapot. Tünetei a következők:

  1. egyre fokozódó felfúvódás
  2. a has nagyon nagy és feszes lesz
  3. rossz közérzet, nyugtalanság, légzési nehézség

Ha ezeket észlelitek, azonnal forduljatok orvoshoz! A probléma a sürgősségi helyzetek közé tartozik, és azonnali ellátást igényel!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások