A leggyakoribb kérdés a póráz használatáról, amire most végre választ kaphatsz

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 november 3.

Olvass tovább, ha kíváncsi lettél!

Van egy kérdés, amit rengetegen feltesznek nekem, és bár a válasz elég összetett, most megpróbálom kifejteni.

A kérdés pedig a következő:

  • Milyen pórázzal kell kutyát sétáltatni, fix hosszúval vagy flexivel?

Először is, szerintem ez attól függ, hogy hova megyünk és ott mit fogunk csinálni. Nekünk például mindkettő van és mindkettőt használjuk.

Amikor a városban közlekedünk, fix hosszúval megyünk és egy viszonylag röviddel. Ez körülbelül 1 méteres, de persze lehet rövidebb is. A póráz azért van, hogy kommunikálni tudjunk a kutyával és persze, hogy irányítsuk. Minél rövidebb, annál egyszerűbb jelezni felé, milyen irányba akarunk menni, ráadásul kevésbé is akadunk bele. Az, hogy kinek mi kényelmes, nagyon sok mindentől függ, amiben ráadásul nagy szerepet játszik a kutya magassága is.

A pórázokat meg kell tanulni használni, neked is és a kutyának is! Sokakat tanítok arra, milyen a jó pórázhasználat. Jó alatt pedig azt értem, hogy a kutya érti, hogy mit szeretnék tőle, nem okozok neki fájdalmat, nem rángatom és ki tudunk alakítani egy olyan rendszert, aminek segítségével gördülékenyen működhet a közlekedés. Ennek kialakítása egyébként sokszor hetekig tart. Ha engem kérdeznek, akkor mindig elmondom, hogy egyáltalán nem szeretek fojtó vagy szöges nyakörvet használni, és nem szeretem a pórázon rángatni a nyakánál fogva a kutyát.

Olyan helyen, ahol kevesebb az ember, de a közelben van autóforgalom, ott minden alkalommal át szoktam rájuk rakni a flexit. Sokszor van, hogy a fix hosszúval indulunk el sétálni, de a biztonság kedvéért viszem magammal a táskámban a flexit. A flexivel nagyobb a mozgás terük, így ez a póráz kevésbé alkalmas arra, hogy irányítsam, ebben a helyzetben tehát sokkal inkább nekem kell rájuk figyelnem, mint nekik rám.

Nagyobb területen – ahol nem kell aggódnom a forgalom miatt -, el szoktam őket engedni, pl.: erdő, rét, Margitsziget, kirándulás. Fontos, hogy csak akkor engedd el a kutyád, ha biztonsággal vissza tudod hívni! Kiránduláskor is lehetnek/vannak olyan helyzetek, amikor újra kisebb időszakokra pórázra rakom őket, általában ilyenkor is a flexit használom. Ilyen helyeztek lehetnek, ha például autóúthoz érünk, vagy van a közelben egy szakadék, vagy nagyon intenzívek a szagok, amik miatt nehezebben tudom a kutyusokat irányítani.

Fontos megjegyezni, hogy teljesen normális, amikor egy új helyen kevésbé irányíthatóak a kutyák, az új inger ugyanis leköti a figyelmüket. Ilyenkor sokszor egyszerűbb, ha flexire rakjuk, így ugyanis ugyanúgy tud mozogni és szaglászni, de tuti, hogy nem esik baja közben.

Összességében az a legfontosabb, hogy minden helyzetben a biztonságra törekedjünk!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások