Milyen a kutyád energiaszintje, és ez hogyan befolyásolja a viselkedését?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 november 10.

Rendkívül fontos téma, amiről most ideje beszélni.

A kutyus energiaszintje nagyban befolyásolja a személyiségét és a viselkedését. Ha nincs megfelelően lefárasztva egy kutya, akkor az komoly viselkedészavarokhoz vezethet.

A kutyák feszültségét növelheti a mozgáshiány és egyéb más külső behatások. Ha a feszültség és a stressz nő, akkor az utat keres magának. Így megjelenhetnek olyan új, furcsa viselkedések is a kutyánál, amiket eddig nem tapasztaltál, de az eddig teljesen megszokott és normális viselkedések is válhatnak eltúlzottá, érthetetlenné.

Lutri, a kutyám például rágja a körmét, ha nincs lemozgatva rendesen. Nagyon gyakori, hogy a kutyák ilyenkor több dologra ugatnak, mint általában; azt is megugatják például, ha otthon valaki mozgásban van. Általánosságban nehezebb kontroll alatt tartani egy olyan kutyát, aki nem fáradt, mert rövidebb ideig képes csak koncentrálni.

A másik gyakori jelenség, hogy tárgyakat lopkodnak el, rágcsálnak meg. Ennek a jelenségnek az egyik oka egyébként a figyelemfelhívás is, de ez is azért van, mert a kedvencednek túl sok az energiája és unatkozik ahelyett, hogy fáradt lenne.

Az önkontroll nem elvárható, ha nincs lefárasztva! Hosszútávon sajnos ez további feszültségekhez vezethet és a kutya viselkedése akár megindulhat egy agresszívabb irányba is. Kezdetben ezek csak csipkelődések és kisebb odakapások formájában jelentkezhetnek, de hosszútávon semmiképpen nem szabad így hagyni a dolgokat. Fárasztani kell mentálisan és fizikailag is!

A rágás egyébként egy nagyon jó stresszlevezető cselekvés a kutyáknál, ezért is kezdenek el sokszor dolgokat maguktól is szétrágni, ha feszültebbek. Tüneti kezelés lehet egyébként, ha rágócsontokat veszel a kutyádnak, ami fogyasztható és sok idő elrágni. Ha megtalálod a megfelelőt, akkor legalább azt rágja a bútorok lába helyett, persze a több mozgás bevezetése mellett… Ez az egyik legfontosabb alapköve mindennek!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások