Ezért fontos, hogy a kutyusodat a megfelelő szakemberek vegyék körül

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 november 24.

NAGYON hasznos infók következnek!

Pár éve elvégeztem egy kisállategészségügyi asszisztens képzést, amikor Lapi már hosszú ideje beteg volt. A betegségei nagyban befolyásolták azt, hogy általánosságban hogyan érzi magát és hogyan viselkedik. A fájdalom és a kezelések nagyban kihatottak a viselkedésére, ami hihetetlenül megváltozott.

Az, hogy egy kutyának milyen az egészségi állapota, a kiképzés szempontjából nagyon fontos! Sok gazdival beszélgetünk állategészségügyi témákról, rengetegen hívnak nap, mint nap, akiknek épp kiképzem a kutyáját, hogy milyen tüneteket produkál a kedvencük, és kell-e orvos, vagy sem, esetleg mikor kell éjszaka kórházba rohanni. Többször fordult már elő, hogy elmondták, hogy mi a helyzet, én pedig azt válaszoltam, hogy azonnal menjenek kórházba.

Alapvetően viszont nagyon nehéz rájönni arra, hogy mikor kell azonnal orvos és mik azok a tünetek, amik ráérhetnek. Volt egy eset, amikor egy kutyus kicsit sántított és furán járt, de még kölyök volt és alapvetően is nagyon kajla mozgás volt jellemző rá. De mivel az én szemem sokkal hamarabb rááll az apró elváltozásokra – hála annak, hogy az évek alatt több száz kutyával dolgoztam együtt -, azt javasoltam, hogy nézessék meg egy ortopéd orvossal, ahol kiderült, hogy óriási a baj, két héten belül pedig már műteni is kellett a kutyust.

A tanulság az, hogy nagyon fontos, hogy minden elváltozást figyeljünk meg alaposan! Én biztonsági játékos vagyok és a kutyáim minden rezdülésére gyorsan reagálok. Nyilván sokkal nagyobb a tapasztalatom, mint egy kezdő kutyásnak; ha te ilyen vagy, akkor érdemes az összes felmerülő egészségügyi kérdést összegyűjteni és feltenni őket az állatorvosnak, még rögtön az elején az oltásoknál. Bármit tapasztalsz, amitől picit is megijedsz, nyugodtan kérj segítséget, tanácsot szakemberektől, hiszen ők ezért vannak. Érdemes összegyűjteni az éjszakai ügyeletek listáját is a környéken, sosem lehet tudni mikor van rá szükség! Ha rossz érzésed van egy orvosnál és nem érzed, hogy kellően elnyerte a bizalmadat, nyugodtan keress másikat. Szabad orvosválasztás van a kutyáknál, így a kedvencedet oda viszed, ahová akarod, függetlenül a lakhelyedtől!

Az információ érték, és egyáltalán nem baj, ha gazdiként érteni akarod, hogy pontosan mi történik a kutyáddal! Nincs olyan, hogy ciki kérdés vagy sok kérdés, teljesen normális, ha az ember nem csak egy gyógyszert akar beadni a kutyájának, hanem érteni is szeretné, hogy ez miért is lesz jó neki. Bízz a saját érzéseidben és megérzéseidben. Én személy szerint a mi orvosainkban elképesztően megbízom, és tudom, hogy bármi van, ők minden tőlük telhetőt megtesznek, ha pedig olyan jellegű a probléma, akkor tovább küldenek egy specialistához.

Nagyon sokszor az is előfordul, hogy a kutya egészségi állapota nem engedi meg a kiképzés elkezdését. Fontos megjegyezni, hogy kiképezni egy kutyát, problémát megoldani csak úgy lehet, ha az egészségi állapot stabil és a betegségek kezelve vannak! Ha gyulladással vagy állandó fájdalommal küzd a kutyus, arról nagyon fontos tudnom, mert ezeknek óriási a hatásuk van a kedvenced viselkedésére, ráadásul a feszültség szintet is növelik.

A test és a lélek összefügg, és minden információ fontos!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások