Mi a legjobb a kutyának, ha a gazdik szakítanak?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2020 december 15.

A kutyakiképzés kapcsán számtalan olyan téma merül fel, ami a gyerekpszichológia kapcsán is. Az egyik ilyen témakör a válás.

Vannak olyan párok, akik közül egy szakításkor az egyik fél véglegesen lemond a kutyáról, és vannak olyan helyzetek is, amikor „közös kutyafelügyelet” lesz. Ebben a helyzetben már több esettel is találkoztam, volt, hogy felváltva volt a két félnél a kutyus, voltak hétvégi apukák és mindenféle egyedi megállapodás is előfordult.

Tapasztalataim szerint az a legcélszerűbb kutyanevelési szempontból, ha ugyanazokat az elveket vallják a gazdik, akkor is, ha nincsenek együtt. Ha a két fél nagyon különbözően neveli a kutyát, és a két szabályrendszer akár ellentétes is egymással, az hosszútávon feszültséget tud kelteni a kutyában. Akkor is, ha egyébként a kutya képes különbséget tenni gazdák és rendszerek között, és abszolút tud is ehhez alkalmazkodni. Hosszútávon ez nagyon sok esetben komoly viselkedés zavarokhoz vezethet.

Volt, hogy arra kértek egy szakítás kapcsán, hogy tegyek igazságot, kivel menjen a kutya. Ebben a kérdésben nem tudok állást foglalni, ami viszont fontos, hogy a kutya érdekeit vizsgáljuk. Mi jó a kutyának, félretéve mindenki sértettségét és egoját. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, nagyon fontos szempont, hogy kinek mennyi ideje van, és ebből mennyit tud a kutyára szánni.

Sok esetben a szakítás utáni „kutya beosztás” attól függ, hogy ki mikor tud érdemi időt tölteni az ebbel, így ehhez igazítják a naptárat. Nekem ez a megoldás nagyon szimpatikus, mert abszolút a kutya igényeit vesz számításul.
Fontos, hogy egy ilyen változás a kutya számára ugyanúgy megterhelő lehet, mint az emberek számára. A sok változás stresszel jár, főleg, hogy a kutyáknak sajnos nem tudjuk olyan részleteséggel elmondani, hogy mi fog velük történni, mint az embereknek.

Hosszútávon mindenképpen érdemes olyan rendszert kialakítani, amire a kutya támaszkodhat/számíthat, vagyis nem éri váratlanul. A rendszeresség és következetesség mindenben nagyon fontos egy állat számára. Ez a bizalom egyik alapköve. Többször kerestek meg gazdik mindenféle viselkedés zavarral, aminek külső szemlélőként nem igazán találtam a közvetlen okát, míg fel nem tettem azt a bizonyos kérdést, hogy milyen gyakran költözik a kutya.

Magamból kiindulva pár évvel ezelőttig ez a kérdés nem szerepelt az elsők között, mígnem egy kutyánál, akivel foglalkoztam, egyszerűen egyik módszerem sem működött igazán és folyamatos visszaesés volt tapasztalható. Néha stabilizálódott, aztán olyan volt, mintha mindent elfelejtene és újra kéne kezdeni. Aztán egyszer csak rájöttünk, hogy a nyári időszakban a nyaraló és a lakás közti folyamatos ingázás viseli meg a kutyát. Két teljesen különböző rendszer, az egyik kert, a másik lakás, az egyikben egy nagy család, a másikban csak két gazdi. A kutya viselkedése hosszútávon szépen stabilizálódott, miután már csak egy helyen lakott fixen.

Bármilyen változást iktatunk be egy kutya életébe, annak következményeit hosszútávon is vizsgáljuk! A viselkedés egy nagyon összetett dolog, és minden hatással lehet rá. Ha szakember segítségét kérjük, az ezzel kapcsolatos infókat jó, ha magunktól előre jelezzük!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások