Újévi köszöntő tőlem, Pankától

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 január 5.

Összeszedtem pár fontos dolgot, amit kutyakiképzőként megtapasztaltam.

A tavalyi cikkekben többször érintettem olyan témákat, amik arról szólnak, hogyan értsd meg saját kutyádat és hogyan dekódold megfelelően a viselkedését. Szerintem a legfontosabb a kutya nevelése során a szeretet és hogy jól szeressünk. Ahhoz pedig, hogy jól szeressünk az kell, hogy értsük egymást, vagyis, hogy ki mit miért csinál és mi a motivációja. Ha ez megvan, akkor már sokkal könnyebb rájönni, hogy hogyan formálható egy viselkedés, hogyan tudjuk más irányba mozdítani, ha egyáltalán szükséges.

Számomra a tavalyi év egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy miután a gazdik megértették, mit miért csinál a kutya, sokkal kevesebb lett az elvárásuk. Sokan úgy kerestek meg, hogy nem is őket zavarta, ahogy a kutyus viselkedik, hanem azt hitték, hogy a kutyának van valamilyen rossz érzése, ami egy bizonyos viselkedést okoz. A munkám nagyon nagy része az, hogy a gazdikkal együtt felállítjuk, hogy pontosan mi várható el, és mi nem. Mi mennyi munkával fog járni a gazdik részéről, és ennek függvényében hogyan haladunk tovább. Nem vagyok mindentudó, és természetesen a saját kutyáját a gazdája ismeri a legjobban, de igyekszem a tapasztalataim és tudásom alapján segíteni.

Ebben a munkában én is folyamatosan fejlődök és tanulok évről évre. Nagyon nehéz sokszor, főleg érzelmileg. Rengeteg belső érzelmi munkával jár minden nap, amikor dolgozom, és nagyon nehéz letenni a hétvégéken, amikor épp fizikálisan nem dolgozom, de folyamatosan jár az agyam gazdikon és kutyákon megoldásokat, ötleteket keresve. Csodálatos, hogy az emberek érteni is akarják, hogy mi történik, és nem csak tüneteket szeretnének kezelni. Nagyon nagy energiát ad ez a fajta kíváncsiság, ami körül vesz a mindennapokban. Emögött ugyanis szeretet van, és ez a legfontosabb. Ha volt a 2020-as évnek olyan mondata, ami a leggyakrabban elhangzott, akkor talán az ez volt:

„Panka segíts megérteni, hogy aztán jobban csinálhassuk!”

Nagyon sok pozitív dolog történt velem 2020-ban, és úgy érzem, hogy nagyon sokat fejlődtem szakmailag. Bízom benne, hogy az idei évben is ennyi csodálatos embert fogok megismerni a munkám által, akik megértéssel és alázattal vannak saját és mások állatai felé. Mert óriási alázat kell ahhoz, hogy kutyát tarts. Felelősséggel lenni egy állatért, aki tőled függ minden értelemben és teljesen ki van szolgáltatva neked.

Boldog új évet kívánok minden gazdinak, és rengeteg boldog és felhőtlen pillanatot, amit a kutyájával tölthet!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások