Hogyan lehet megállapítani a kutyák testbeszédének jelentését?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 január 12.

Ha már régóta foglalkoztat ez a téma, most végre megkaphatod a válaszokat!

Többször felmerült az igény, hogy jó lenne egy olyan szótár, ami megmondja, hogy bizonyos testi jelek mit jelentenek. Mit érez vagy gondol a kutya, amikor lecsapja a fülét vagy borzolja a szőrét a hátán vagy morog stb.

Sok ezzel kapcsolatos cikk létezik, de nagyon sok a téves infó is. Azért nem írtam még erről eddig, mert ebben a kérdésben minden viszonylagos.

Az, hogy a kutya borzolja a szőrét, több dolgot is jelenthet. Nagyon fontos megvizsgálnunk a kontextust, amiben van, és persze az előzményeket is. A kutyák egymással való játék közben rengeteg olyan dolgot csinálnak, amiket sokszor az agresszív viselkedés jeleiként határoznak meg a gazdik. Borzolják a szőrüket, morognak, hangosan ugatnak, és van, hogy az ínyüket felhúzva vicsorognak. Mégis nagyon sok esetben ez csak játék és teljesen veszélytelen, míg más esetekben elfajulhatnak a dolgok, ami miatt szét kell őket szedni. Mindegyik kutya más, így bizonyos viselkedések mást jelenthetnek egyénileg.

Lényegében ez az amiért a személyre szabott kutyakiképzés mellett döntöttem. Minden kutya és minden kutya gazdi kapcsolat teljesen egyedi, emiatt pedig részletesen kell vizsgálni és nézni a helyzeteket és a reakciókat. Nem elég egy dolgot kiemelni a viselkedésből és nem is érdemes. Az ugatásnak is rengeteg fajtája van, és nagyon nagy különbségek lehetnek a különböző fajták között.

Fontos, hogy lássam, hogy mi történik, mi az, ami megelőz bizonyos eseményeket, mi lehet a reakció kiváltó oka. A videók nagyon hasznosak tudnak lenni ebből a szempontból főleg, ha egy olyan viselkedésről van szó, ami rendszeresen megismétlődik. Próbáljátok felvenni azokat az eseteket, amikkel kapcsolatban kérdésetek van főleg, ha ismétlődő jelenségről van szó, és megmutatni annak a szakembernek, akivel együtt dolgoztok.

A játék stílusa minden kutyának nagyon sajátos és változhat annak függvényben, hogy kivel játszik. Vannak kutyák, akik nagyon könnyen tudnak alkalmazkodni más kutyák játék stílusához, és vannak olyanok is, akik csak egyféleképpen szeretnek játszani. Óriási differencia lehet ebben két kutya közt, de a játék során hatnak egymásra, ami nagyon fontos. Vannak, akik mozogni szeretnek és futni, vannak, akik birkózni, és vannak, akik inkább kevesebbet mozognak, de annál többet ugatnak. Az, hogy a saját kutyád, hogy játszik veled, az is egy formálható, alakítható dolog. A más kutyákkal való játék során a többi kutya formálja tanítja egymást, amikor viszont veled játszik, akkor te tudod alakítani szépen lassan ezt a folyamatot.

A lényeg, hogy minden kutya egyedi és mindegyiket magához mérten kell vizsgálni.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások