Ezért jobb a jutalmazás a büntetésnél a kutyakiképzés során

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 január 19.

Nagyon fontos téma, amiről ideje beszélnünk!

Amire az egész kutyakiképzési módszeremet felépítettem az az volt, hogy büntetésmentesen dolgozom. Ezt minden helyzetben nagyon fontosnak tartom, teljesen mindegy, milyen problémával keresnek meg. Igyekszem ezt minél több posztban és cikkben kihangsúlyozni, így már jó ideje szerencsére csak olyan gazdik keresnek meg, akik szintén ebben hisznek és ilyen segítséget igényelnek. Volt pár gazdi, aki viszont rettenetesen furcsának találta, hogy majdnem minden esetben jutalomfalattal dolgozom, ami ezáltal elég nagy számban fogy. Voltak, akik megkérdezték, hogy mi szükség van rá és miért nem elég, ha anélkül tanítjuk a kutyát.

Először is a legfontosabb dolog a jutalomfalattal kapcsolatban, hogy a kutyát nem élete végéig etetjük vele, ez csak a kiképzés idejére szól, amit viszont sok tekintetben hihtetlenül mekönnyít és felgyorsít. Persze meg lehet enélkül is tanítani dolgokat a kutyának, de sokkal több időt vesz igénybe, és sok esetben nem is olyan motiválható az eb, kevésbé jó kedvű a gyakorlás közben. Szerintem elképesztően fontos, hogy a gyakorlás örömteli és jókedvű folyamat legyen a kutya és a gazdi számára is.

A kiképzések elején gyakran elmondom a gazdiknak, hogy szóljanak, ha olyan gyakorlatot adok nekik, amit nem szívesen csinálnak vagy rossz érzéssel tölti el őket, mert akkor azt ne csináljuk, majd helyettesítjük máshogy.
Nagyon fontos, hogy a jutit nem egyik pillanatról a másikra hagyjuk el, hanem szépen fokozatosan. De csak akkor csökkentjük, ha már a kutya stabilan 100%-osan megcsinálja, amit kérünk tőle. Ilyenkor 10-ből 9-szer aztán pár nap múlva már csak 8-szor kapja meg és így tovább.

Sokan aggódnak amiatt is, hogy el fog tőle hízni a kutya. Kistestű kutyák esetében le szoktuk vonni a napi juti adagot a napi étel adagból. Nagytestű kutyáknál viszont nem igazán mérvadó a juti mennyisége a napi adaghoz képest.

Fontos megjegyezni, hogy attól még, hogy nincs büntetés a rendszerben, igenis kell egy motivációs faktor, amiért a kutya dolgozik. Általában a juti a legmotiválóbb, miközben dicséretet és simogatást is kap tőlünk persze. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeret minket – amiért a simogatás nem elég -, ez az jelenti, hogy alapvetően egy állat étellel motiválható a leggyorsabban, és ez teljesen normális.

Sokszor hallom gazdiktól, hogy azt szeretnék, ha a kutya nem a juti miatt csinálná meg, amit kérünk tőle, hanem azért, mert jó, okos kutya és a kedvünkben akar járni. A két dolog nem szorítja ki egymást, sőt, a jutizás megalapozza, hogy a későbbiekben tényleg a mi örömünkért csinálja meg kedvencünk, amit kérünk tőle.

A jutalomfalat könnyű és gyors megoldás rengeteg helyzetre, így nagyon fontos, hogy jó minőségűt vegyünk, főleg ha nagy mennyiségben fogy!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások