Tippek, hogy kutyusodnak minden szempontból tökéletes legyen a fekhelye

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 január 26.

Olvass tovább, ha tanácstalan vagy a témával kapcsolatban!

A kutyakiképzős órákon nem csak kiképzünk, nagyon sok minden mással foglalkozunk. Ez valószínűleg már sokak számára kiderült a cikkeimből is, histen nem csak viselkedéssel kapcsolatos témákat érintek, hanem táplálkozást, betegségeket és általánosan a kutyatartással kapcsolatban bármit, ami legalább egy gazdit érdekel.

A rendszer házhoz menős és sok esetben nagyon fontos, hogy lássam a lakást vagy legalábbis azokat a részeit, ahol a kutya van. Rengeteg olyan gazdi van, akinek még sosem volt első kutyája és nem azért keres meg, mert rossz lenne a kutyája, hanem mert egyáltalán nem tudja, hogy milyen problémákba ütközhet, és rendesen fel akar készülni az ismeretlen helyzetre.

Több száz kutyával foglalkoztam eddig és rengeteg dolog van, amire egyszerűen csak tapasztalati úton lehet rájönni. Nagyon fontos, hogy nem tudok mindent és még nagyon sok dolgot fogok tanulni én is. Mindegyik kutya más és mindegyik esetből rengeteget tanulok én is.

Van egy elég gyakori téma, amiről rengeteg első kutyás gazdival beszélgetünk, ez pedig nem más, mint a fekhely kérdése. Milyen a jó fekhely? Ez a kérdés számomra nagyon egyszerűnek tűnt Lutrival a kezdeti időszakban, aztán időre rájöttem, hogy sokkal bonyolultabb ez a dolog, mint gondolnám. Minél többféle lakásban voltunk és minél többféle szőnyeget, pokrócot és ágyat ismert meg Lutri, annál inkább rájöttem, hogy új helyet kell neki vennem.

Általánosságban rájöttem pár dologra, amit a legtöbb kutya szeret, de szeretném kihangsúlyozni, hogy ezek nem az összes kutyára érvényesek, hiszen ez teljesen egyéni. Nagyon nagy eltérések lehetnek, ezek pedig csak az én saját és a gazdik tapasztalatai, akikkel az elmúlt 6 év során együtt dolgoztam.

1. Legyen puha

A legtöbb kutya szereti, ha puha a helye. Vannak helyzetek, amikor arra vágynak, hogy kemény sima felületen feküdjenek, ilyenkor általában kifekszenek a kőre vagy a padlóra, de az esetek többségében fontos, hogy egy jó puha helyet biztosítsunk. Például puha matrac és puha párna (a kemény matrac tiltólistás!).

2. Legyen szőrös

A kutyusok egyszerűen imádják a szőrös dolgokat. Minél hosszabb szőrű és minél puhább a szőr, annál jobb!

3. Legyen formálható

A jelenséget sokat ismerik, amikor a kutya elkezd megágyazni. Körbe – körbe megy és a lábaival kicsit ássa, rendezgeti a helyét. A legjobb, ha egy nagy plédet rakunk az amúgy is puha helyére, amit kedvére tud formálni, rendezni. Sok olyan fajta van, akik bebújni is szeretnek alá.

4. Megfelelő hőmérséklet

A kiskutyák sajátossága, hogy a legtöbb szeret melegben lenni vagy a fűtőtest mellett. Nyilván ez évszak függő is és ezáltal változik is. A mostani téli időszakban a legtöbb kutya szereti a meleget, nem csak a kicsik. Figyeld meg saját kutyádat, és ha szükséges, akkor nyugodtan mozgasd a fekhelyét.

5. Napsütés

Rengeteg kutyus imádja süttetni magát, nem véletlenül van brutál mennyiségű cuki fotó erről a neten. Ezt is figyelembe vehetjük, a fekhely elhelyezése kapcsán.

Van még egy érdekes kérdés is ezzel kapcsolatban, hogy hol is legyen a fekhely?

Tapasztalataim szerint a kutyák jelzik, hol szeretnek a legjobban feküdni, akkor is ha a fekhelyük nem ott van. Több szempontjuk van és nyilván ez is személyiség függő. Az egyik, hogy általánosságban minden kutya szereti látni, hogy mi történik körülötte. Olyan helyeket választanak, ahonnan jól rálátnak a lakás eseményeire. A másik fontos szempont pedig az szokott lenni, hogy lássák a bejárati ajtót, főleg, ha az adott helyen nagy mozgás van és gyakran jönnek-mennek az emberek. Nagyon sok mindentől függ, és szerintem ebben is érdemes megfigyelni, hogy hogyan dönt a kutya és neki mi a kényelmes. Ha számára rossz helyre rakjuk a fekhelyet, lehet az akármilyen kényelmes és jó, nem fogja sokat használni sajnos.

A legfontosabb tehát a folyamatos megfigyelés és a tapasztalat a saját kutyusoddal kapcsolatban, hiszen mindegyik kutya külön egyéniség saját döntésekkel, igényekkel és érzésekkel. Ezt mindig tartsd szem előtt!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások