Így szerezz legjobb barátot a kutyusodnak

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 február 12.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A válasz, amire a szíve mélyén minden gazdi kíváncsi!

A múlt héten egy gazdi nagyon fontos és gyakori kérdést tett fel az egyik órán: hogyan engedjünk össze két kutyát?

Ez egy elég tág témakör, ami nagyon sok helyzetet foglal magába, de mutatok egy szituációt, aminek a példáján keresztül könnyebben kezelhetővé válik a kérdés.

A gazdi azt mesélte, hogy egy olyan kutya érkezett hozzájuk vendégségbe, akit az ő kutyája jól ismer és nagyon gyakran találkoznak kint az utcán, a parkban szoktak is játszani. Mégis, amikor megérkezett hozzájuk a lakásba, összemorgott a két kutya. A legtöbb kutya védi a területét, ez teljesen normális. Kérdés, hogy milyen mértékben – ha pedig túlzott, azt hogyan kezeljük.

Van egy módszer, amit viszonylag könnyű kivitelezni mindenféle kiképzési ismeret nélkül. Látogatás előtt a kutyák találkozzanak kint – lehetőleg nem közvetlenül a ház előtt, hanem kicsit odébb –, akár sétálhatnak egy kört a háztömb körül is, majd együtt mennek be a lakásba. Fontos, hogy ez a trükk csak akkor alkalmazható, ha a két kutya alapvetően ismerik egymást, sőt jóban vannak, csak a mi kutyánknak nagyon erősen bekapcsolt a területvédő viselkedése. Ez a módszer egyébként olyan helyzetekben is működik, amikor a területvédő kutya emberekre ugat beengedéskor. 

Fent a lakásban pedig még érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen elöl étel vagy játék, mert az is okot adhat egy ilyen helyzetben feszültségre két kutya között.  Érdemes az új kutyát körbevezetni, megmutatni neki először a lakást, a területet, és csak utána hagyni őket önfeledten játszani, mert van, hogy a „helyi” kutya nem hagyja felfedezni az újonnan érkezőt, és ebből lesz a feszültség.

Nagyon sokan keresnek meg hasonló problémákkal, ezért fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a területvédés egy nagyon mély alapösztön, amire több ezer évig tanítottuk a kutyákat és zsigeri szinten a génjeikben van. Ezt a viselkedést megszüntetni szerintem túl nagy elvárás és bizonyos esetekben kivitelezhetetlen is. Ezért inkább arra szoktam ösztönözni a gazdákat, hogy keressünk más megoldásokat, melyekkel tompítani, esetleg ki tudjuk cselezni ezt a már esetleg zavaróvá vált magatartást.

Nagyon sok eset van, amikor egyszerűen nem tudjuk megszüntetni a „probléma” gyökerét, ilyenkor csak a helyzetet/helyzeteket tudjuk kezelni. Általánosságban nem ez a célom, hanem a hosszútávú megoldás, de vannak olyan erős berögződések, amikor úgymond csak tüneti kezelés lehetséges. Ez egyébként nem gond, hiszen a munkám célja az, hogy eszközöket adjak a gazdik kezébe a mindennapokhoz, a könnyebb együttműködés érdekében.

Azt, hogy egy adott viselkedésnek milyen érzés, esemény vagy ösztön a forrása, nagyon fontos figyelembe vennünk a foglalkozás és a megoldások szempontjából. Persze ez a kiképző feladata és nem a gazdiké.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások