Lapika: Kis test hatalmas lélekkel

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 február 25.

Fotó: Vancsay András

Személyes megemlékezés a kiskutyám, Lapika emlékére.

Lapika, a kis fekete mentett kutyám múlt hét szombaton végleg álomba merült.

6 évig volt a kiskutyám, majdnem minden éjszaka kis gombócként bújt hozzám és aludt mellettem. Rettenetesen nehéz ez, óriási űrt hagyott maga után. De rengeteg jót is kaptam tőle.

Lapika sok betegséggel küzdött – ezt sok gazdi, akiknek kiképeztem a kutyáját tudja –, azonban ez lehetőséget adott arra, hogy más kutyáknak még többet tudjak segíteni. Így például sokan azért nem bénultak le, mert időben észre tudtam venni, ha valami nem stimmel a járásukkal, de allergiákon és gyomorpanaszokon is tudtam segíteni a saját tapasztalataimat átadva. Lapika miatt lettem állatorvosi asszisztens is, hogy otthon beadhassam neki az injekciókat, mert nagyon félt a rendelőben. Tudtam ajánlani orvosokat, akik szívvel lélekkel végzik a munkájukat. Óriási értékek ezek, melyek annyira észrevétlenül épültek be a kutyakiképzésbe, hogy közben fel sem fogtam a jelentőségét.

Most, hogy ő már nincs itt velem mindennap, sokat gondolkodom azon, mi az, amit adott és mi lett volna, ha nincs és nem hagyja hátra mindazt, ami ő és amit együtt létrehoztunk napról napra.

Sokan figyelmeztettek, hogy egy beteg kutya sok nehézséggel jár, de minden akadályban ott rejlik a lehetőség. Lehetőség, hogy gyarapítsd a tudásod, és ezáltal segíts másokon. Számomra sosem volt kérdés, hogy addig küzdünk, amíg van esély és kihasználunk minden orvosi opciót. Nem éreztem úgy, hogy ezzel én több lennék bármelyik más gazdinál,viszont tudtam, hogy ez az egy lehetőségem van. Talán kívülről küzdelmesnek tűnhetett, belülről viszont nem így éltem meg. A nehézség számomra az volt, amikor szenvedett, nem a foglalkozást igénylő betegsége. A félelem, hogy meghalhat, hogy vajon megéri-e a holnapot. Szívesen ápoltam és maradtam fent éjszaka, ha tudtam, hogy ettől jobban lesz. Erőt adott, hogy erőt adhatok neki. A szeretetnek hatalmas ereje van – kívánom mindenkinek, hogy az életében legalább egyszer átélje, mert fantasztikus érzés.

Nekünk rutin volt, ami mások számára ritka esemény, így tapasztalatunk lett sok dologban, amivel a többieken tudtunk segíteni. Egészen biztos, hogy nem tartanék itt szakmailag, ha nem lett volna a Lapika. Csodás ajándék volt ő számomra, olyan kincseket rejtett ez a kis test, amire nem is számítottam az elején. Nagyon hiányzik. Bár néha tényleg nem tudom elképzelni, hogy enyhülni fog a fájdalmam, de minden pillanata hatalmas kincs volt a kapcsolatunknak. Sokszor úgy hívtam: Kincsesbarlang. Köszönöm, hogy a gazdid lehettem!

Ha személyesen is dolgoznál Pankával a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások