Ez alapján válaszd ki a tökéletes pórázt

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 március 2.

Fotó: Getty Images

Talán nem is gondolnád, de a póráz hosszán rengeteg múlik!

Általánosságban félelmi agresszív kutyákkal foglalkozom, vagyis olyan kutyusoknál, akik agresszívek ugyan, de ez a félelemből adódik. Én az okot oldom és nem az okozatot büntetem, mint sokan mások. Az ő esetükben különösen, de egy kutya kiképzése során egyébként is az egyik legalapvetőbb dolog a kontroll kialakítása.

Meglepő lehet, de ahhoz, hogy bármilyen gyakorlat működhessen, rengeteg apróságon áll vagy bukik a dolog: a gazdi hanglejtésén, a mozdulatain, a jutalomfalat minőségén vagy azon, hogy mindehhez milyen eszközöket használunk pluszban. Ilyen elengedhetetlen kellék a póráz.  A flexi és a sima póráz használatáról már írtam egy előző cikkben, de a póráz hosszúsága még ennél is fontosabb téma.

Óriási a választék, az állítható méretűektől a rugós változatokig – utóbbi előnye, hogy ha ránt a kutya, a póráz csillapítja ennek erejét, így kímélve a vállunkat és karunkat hosszútávon. Milyen szempontokat kell tehát figyelembe venni, hogy a tökéletes darabot válasszuk?

1. A kontroll

Mindegyik kutyának más az általános sétatempója és az igénye arra, hogy húzza a pórázt, ahogy a gazdiknak is teljesen változó az egyéni sétatempója. A kettőt pedig sokszor nagyon nehéz összehangolni, az pedig pláne időbe telik, míg mindkét fél megszokja a pórázt. Ezzel együtt mégis ki kell alakítani a kontrollt, ezért általánosságban a minél rövidebb annál jobb-elvét követem – én magam például egy nagyjából 90 cm hosszú pórázt használok egy 6 kg-os kutyához. Amikor rövidítünk a kutya pórázán, az elején sokszor fura nekik, de amint a hetek alatt megszokták, még a hosszú póráznál is a rövid távot tartják.

2. A súly

Sokaknak talán eszébe sem jut, de a póráz súlya is egy nagyon fontos szempont, a kiskutyák esetében fokozottan. Hiszen akár a nyakára, akár a hámra rakjuk a pórázt, az mindig egy plusz súlyt jelent a kutyának, amit cipelnie kell. Némelyik póráz csatja például nagyon nehéz, ezáltal lehúzza a kutya nyakát – ennek megtartása komolyabb erőkifejtést igényel, főleg ha kistestű kutyákról van szó.

3. A használat célja

Teljesen egyénileg szoktam beállítani a pórázokat gazdi-kutya párosokra szabva attól függően, mi a cél. Hétről hétre állítgatjuk a hosszát, hogy megtaláljuk melyik az, amivel a kívánt gyakorlatokat megfelelően és kényelmesen tudják végezni a kutyák és a gazdik egyszerre. Nagyon gyakori, hogy azt javaslom gazdiknak, használjanak akár háromféle hosszúságú pórázt a gyakorolt mozdulatok vagy közös tevékenységek függvényében. A behívást például az úgynevezett kiképző pórázon szoktuk a leggyakrabban gyakorolni, ez 10-15 méter. Kirándulás során, például óriási szenvedés egy 1 méteres pórázzal közlekedni, akkor mindig hosszabbat javaslok.

Összességében a lényeg, hogy nem elég egyetlen póráz, fontos hogy megtaláljuk minden tevékenységhez a megfelelőt. Érdemes lehet szakember tanácsát, vagy más gazdik tapasztalatait kikérni ez ügyben. Ezek az eszközök előfordul, hogy nagyon drágák, de hamar koszolódnak, ám a cserére nem sokszor van lehetőség. Ezért azt szoktam javasolni, hogy aki teheti, a kísérletezés idejére esetleg kérjen kölcsön barátoktól, más kutyásoktól, hogy tényleg beválik-e a kinézett póráz.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások