Melyik személyiségtípusba tartozik a kutyád?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 március 9.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Meg kell ismerned a kutyusod személyiségét, hogy igazán jól szerethesd.

A személyiség egy nagyon összetett rendszer, ami – ahogy arról már többször írtam a kiképzéssel nem megváltoztatható. Fontos meghatározója az úgynevezett biológiai keretet adó idegrendszer, melynek megvizsgálásával pontosabb képet kaphatunk a kutya személyiségéről: kölyökkorban elvégezhetünk különböző teszteket, amikkel a kiképzők kategóriákba sorolják az állatokat. Persze ez is úgy működik, mint az embereknél, nincsenek éles határok és a különböző kategóriák átfedésben lehetnek egymással.

Azért is elengedhetetlen megismerni a kutya személyiségét, mert az határozza meg a rá jellemző viselkedési mintákat. A munkám nagyon fontos része, hogy mindezt tisztázzuk a gazdikkal és ők is tudják: milyen eredmények érhetők el, illetve megszüntethetők, vagy formálhatók-e bizonyos viselkedések. Kevés olyan magatartás van, amiben nem lehet változást elérni, de ennek mértéke nagyon széles skálán mozoghat, amit a kutya személyisége szoríthat korlátok közé.

Milyen korlátokra is gondolok pontosan?

Segítő- és munkakutyák esetében bevett gyakorlat az idegrendszerük kölyökkori tesztelése, hiszen az alapján választják ki, milyen feladatra alkalmas az adott kutya. Így éppúgy, ahogy a drogkereső állat sem lesz soha vakvezető, úgy a rendszeres mozgást igénylő kutyusod sem fogod tudni otthonülővé változtatni. 

Ez tehát nem viselkedési probléma, hanem személyiségbeli tulajdonság, amit figyelembe kell vennünk gazdiként, hogy maradéktalanul kielégíthessük a kutya igényeit. Kifejezetten aktív állatok esetében például, ha ennek – a nagyon erős belső testi szükségletnek – nem teszünk eleget, akkor különböző viselkedés zavarok jelenhetnek meg a mindennapokban. A kutyában belső feszültség keletkezik, mert nem tudja kimozogni magát. Úgy kell elképzelni, mint ha egy kisgyereket ültetnénk be 5 évesen egy iskolapadba 8 órára. Mindent IS csinál egy idő után, mert nem tud nyugton maradni.

Sok esetben ez a feszültség agresszió formájában is jelentkezhet, de akár túlzott ugatást, indokolatlan stresszes helyzeteket is eredményezhet a kutyában. Nagyon sokszor áll elő az a helyzet, hogy megkeresnek egy furcsa szokással, mire több mozgást javaslok, hogy utána könnyebben kezelhető legyen a kutya.

Problémamegoldáskor nagyon fontos, hogy a személyiségben rendszerszinten kell gondolkozni. Ezért a baj feloldását gyakran nem is annak forrásánál kell keresni. Nem egyszerű ezekre az összefüggésekre rájönni, tapasztalat és gyakorlat kérdése, nincsenek rá fix megoldások. Mindig minden az adott helyzettől függ, ezért is dolgozom egyénileg. A sok beszélgetés, a jó kérdések pótolhatatlanok: ami a gazdik számára nem releváns információ, az nekem lehet kulcsfontosságú is!

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások