Hurrá, örökbe fogadtál egy kutyát! Most hogyan tovább?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 március 23.

Fotó: US Getty Images

Ha aggódsz, hogy mindent jól csinálj az örökbefogadás után (vagy már előtte is), ez a cikk neked szól!

A mentett kutyáknak sokszor terhelt vagy traumatizált lehet az előéletük, ezért a legfontosabb a kötődés kialakulása. Én ebben tudok segíteni.

Az első fél év az örökbefogadás után nagyon változékony, mindkét fél tanulja a másikat, ismerkedik. Ez a kezdeti időszak, mikor a kutya teljesen új környezetben találja magát, hétről hétre rengeteg változást okoz a viselkedésében. Ilyenkor a gazdik részéről is rengeteg a kérdés, a kutyusok pedig gyakorlatilag kéthetente újabb „aggodalmat” okoznak nekik. Tapasztalataim alapján nagyjából egy év, mire kialakul a ritmus, a gazdi számára stabilan körvonalazódik a kutya viselkedése – feltéve, ha az életében sem történnek nagy változások (pl. költözés).

A személyiség nagyon összetett dolog, nehezen lehet előre megjósolni, hogy mi fog történni, ezért nem is szeretek találgatásokba bocsátkozni. Egyszerűen csak azt szoktam javasolni a gazdiknak, hogy nagyon figyeljenek a kutyára. Mi okoz neki jó érzést? Mi rosszat? Mitől válik feszültté? Aztán pedig saját magukat is figyeljék meg. A pozitív változásokat –legyenek akármilyen kicsik is – hétről hétre írják fel maguknak, de a negatív tendenciákat is ugyanígy vezessék. Ezek a heti jegyzetek hosszútávon nagyon tanulságosak, sőt, számomra is hasznosak: az összefüggéseket és változásokat látva én is jobban tudok majd segíteni.

Az én kutyusom, Lutri például 7 év elteltével is változik. Persze nem olyan intenzíven, mint az első hat hónapban, de minden évben észreveszek valami újat. Tehát ez egy teljesen természetes folyamat, ne lepődj meg, ha folyton alakul a kutya viselkedése még több év után is. A kötődések kapcsolatok a kutyával épp úgy állandóan formálódnak, erősödnek, ahogy az emberi viszonyok. Minél több minőségi időt szánunk a kutyánkra, annál jobb: a kiképzés során ez az egyik legfontosabb dolog. Nem az a lényeg, hogy mit tanítunk, hanem az, hogy közösen csináljuk. Maga az élmény és az együtt töltött idő a legértékesebb a kiképzések során. Ezáltal tud épülni és fejlődni a kapcsolat.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások