Tényleg szigorúan tilos felkapni a kistestű kutyád?

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 március 30.

Fotó: Getty Images/Westend61

A kérdés, amire minden kiskutya gazdija kíváncsi.

Mindig vannak nagyon felkapott kiképzési trendek: egy-egy dolog, amit a legtöbb kutyakiképző átvesz, rengeteg helyen szó van róla, így nagyon sok emberhez eljut. Személy szerint ezeknek a többségével nem értek egyet, eggyel azonban különösen nem és fontosnak tartom, hogy írjak róla.

Számtalan gazdi kezdett már úgy történetet, hogy „tudom, hogy szigorúan tilos felkapni a kiskutyát, ha jön szembe egy nagyobb kutya, de…”, pedig én úgy gondolom, hogy ugyan nevelési szempontból van alapja ennek az elvnek, helyzettől függően nyugodtan felemelheted a kiskutyád.

Mikor NE vedd fel azonnal a kutyát?

Amikor már messziről meglátsz egy nagytestű kutyát közeledni, ne legyen rögtön az a reakciód, hogy felkapod a kedvenced, ezzel ugyanis arra tanítod, hogy félnie kell a nagyobb kutyáktól. Másrészt pedig ezáltal csak jobban felhívod a másik eb figyelmét a kiskutyádra: sokan, ha kézben látnak egy másik kutyát, felugrálnak, hogy kapcsolatod létesíthessenek a másikkal.

Mikor oké kézbe venni a kutyát?

Tűzoltó megoldásként tökéletes, ha a kutyád még nem kapott kiképzést, agresszív és félsz, hogy nekimegy a nagyobb testű kutyusnak. Nagyon sok kutya abbahagyja az ugatást és vicsorgást abban a pillanatban, ha felemelik. Nyilván ez nem hosszútávú megoldás, de vannak olyan helyzetek, amikor a semminél még ez is jobb.

Hasonlóan a kisebb rossz helyzete, amikor nincs hely odébb húzni a kistestű kutyát, a nagyobb pedig hatalmas lendülettel közeledik, és félő, hogy fellöki a kisebbet. Abszolút érthető, ha ilyenkor inkább felkapod a kedvenced.

Én két kistestű kutyával éltem együtt 6 éven át, egészen idén februárig, mikor is egyikük, Lapika sajnos meghalt. Ő például nagyon sokszor azért ugatott meg más kutyákat, mert a betegségei miatt fájdalmai voltak, gyöngének érezte magát és már előre jelezni akarta, hogy hozzá semmiképpen senki oda se jöjjön. Az egészségi állapotától nagyon sokban függött, hogy mennyire szociális. Nagyon sokszor vettem kézbe, mert akkor megnyugodott. Ráadásul volt, hogy annyira elfáradt a lába, hogy amúgy is kézben kellett hazavinnem.

Egy ideális világban, ahol minden utcán közlekedő kutya jól nevelt és szófogadó lenne, ott tényleg nem kéne semmilyen helyzetben felkapni a kutyákat, de sajnos nem ilyenben élünk.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások