A sétálás fontosabb a kutyádnak, mint hinnéd!

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 április 13.

Kutyasétáltatás

Fotó: Profimedia – Red Dot

Olvasd el pontosan hányszor, és miért olyan jó sétálni menni.

Van egy téma, amiben annyi különböző ideológiát követnek a gazdik, ahányan vannak. Ez pedig az, hogy miért és hányszor kell menni a kutyával sétálni. Ezt most szeretném kicsit átfogóbban tisztázni.

Az egyik célja a sétáltatásnak egészségügyi: hogy a kutya kint végezze el a dolgát az utcán és nem bent. A szobatisztaság egy teljesen más, hatalmas témakör, de fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy az állatok igénylik, hogy a szabadban végezzék a dolgukat. Így sem a napi 1, sem a 2 nem optimális megoldás, az ideális a napi 3 séta, nagyjából 8 óránként elosztva. Ha pedig ennél több és rendszeresebb, az nyilván csak jó.

De van egy másik fontos vonal is, ami miatt érdemes rendszeresen sétáltatni a kutyust, ez pedig az élményszerzés. Egy kutya séta közben szaglászik, nézelődik, emberekkel, kutyákkal találkozik és számtalan esemény történik vele. Sokkal  ingergazdagabb számára kint lenni az utcán, mint bent, ráadásul mentálisan is lefárad. Ahhoz, hogy a kutyánk igazán boldog és kiegyensúlyozott legyen, nem elég a rövid, 15-25 perces egészségügyi séta, sokkal jobb, ha legalább másfél órát töltötök kint a szabadban. De ez a szám persze a kutya személyiségétől is függ (a vizslák például sokkal több mozgást igényelnek), ehhez érdemes igazodni.

Általánosságban egy olyan, munka mellett is viszonylag jól működő rendszert javaslok, miszerint ha reggel-este beiktatsz 10-10 percre kiugrasz a szabadba a kutyussal, délutánra pedig beiktatsz egy legalább 1 órás, hosszabb sétát. Fontos arra is figyelni, hogy a hosszabb séta alkalmával kedvencünk el is legyen engedve póráz nélkül, akár futtatóban akár erődben vagy egy nagyobb réten.

Amit ezek mellett még javasolni szoktam, hogy hetente egyszer, hétvégén érdemes egy ennél is nagyobb túrát tenni, mert akkor több ideje szokott lenni az embereknek és akár egy fél napos közös programot is ki tudnak alakítani.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások