Így kerüld el, hogy a kutyusod legyen az ébresztőórád

Forrás: Panka kutyafuttában | 2021 április 20.

kutya, alvás, ébredésFotó: Profimedia – Red Dot

Ha együtt alszol a kutyáddal, ezt el kell olvasnod!

Rengeteg ember alszik együtt a kutyájával, köztük én is. Szerintem ezzel nincs is semmi gond, mindenki tegyen belátása szerint. Van azonban annak, ha a kutyusod veled vagy csak a hálószobában alszik, egy következménye: amikor a kutyád az ébresztőórád előtt keltene fel. Ez elég komoly probléma, úgyhogy összegyűjtöttem pár tanácsot, ami segíthet ebben a helyzetben.

Ne nyisd ki a szemed, csinálj úgy mintha aludnál! Az évek alatt nagyon sok beszámolót hallottam arról, hogy a kutyák figyelik a szemünket és ez a módszer működik – a csukott szem láttán hamar abbahagyják a próbálkozást.

Ha kicsi, öleld meg és rakd vissza a paplan alá! Szintén nagyon sok gazdinál, akik eleve egy ágyban aludtak a kutyájukkal működött ez a módszer. A kutyusok megnyugodtak és egyszerűen visszaaludtak.

Küldd vissza a helyére! Ha megtanítottad neki a helyedre-marad parancsot, akkor ez nagyon jól be szokott válni. A gazdi visszaküldi a helyére és a kutya ebből érti, hogy még nem kelünk fel, hanem alszunk tovább.

Zárd ki a szobából, ha ki tudod! Sok esetben, ha kiküldöd a kutyát a hálóból, akkor hamarabb megnyugszik, mert
tudja, hogy így nem tud piszkálni és esélye sincs felkelteni. Sokszor a legegyszerűbb gyakorlati megoldás a legkönnyebb. Fontos, hogy a kutyádnak ne legyen idegen érzés, hogy külön szobában vagytok és semmi esetre se élje meg büntetésként a kizárást.

Abban az esetben, ha van egy fix időpont, amikor reggelente keltek majd ezt követően mentek sétálni és ebben változás áll be, akkor érdemes fokozatosan szoktatni a kutyát és napról napra 15-20 perccel odébb tolni az eredetihez képest az ébredés időpontját. Fontos a fokozatos átállás, mert nagyon jó kedvenceink biológiai órája és nagyon könnyen meg tudják szokni az ébredések és egészségügyi séták fix időpontjait. Természetesen minden kutya máshogy alkalmazkodik a helyzetekhez és teljesen egyéni reakciókkal találkozom nap mint nap.

Ha kedvet kaptál, hogy ne csak blog formájában less el Pankától hasznos tippeket, hanem személyesen is dolgoznál vele a kutyusodon, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Blogleírás

Ocztos Panka 5 éve foglalkozik kutyakiképzéssel. Gazdival és kutyussal közösen, különböző módszereket bevetve, és mindig személyre szabottan dolgozik egy-egy problémán. Mostantól pedig a Cosmo.hu-n futó blogját (Panka kutyafuttában) is követheted, ahol minden olyan témát körüljár, ami érdekelhet egy gazdit, vagy egy jövőbeli kutyatulajdonost. Ha pedig személyesen is dolgoznál vele a kedvenceddel, keresd fel őt hivatalos Facebook-oldalán vagy az Instagramján.

Legutóbbi hozzászólások