Megtaláltuk az új kedvenc könyvedet!

Nemrég tetted le a könyvet, amit olvastál és máris azt keresgéled, melyik legyen a következő? Vesd bele magadat Lili őrült kalandjaiba, aki elképesztően őszintén és viccesen mondja el, milyen nehéz is az élet munkanélküliként! Most pedig egy exkluzív részletet is elolvashatsz Az őrület határán című könyvből!

Megtaláltuk az új kedvenc könyvedet!

Április 19., kedd

A munkahelyi pszichológus azt mondta, fontos, hogy az ilyen feszült helyzetekben is őszinték legyünk, és azonnal kimondjuk, amit érzünk. Mondtam neki, hogy ez egy lelketlen, szívtelen banda, hány-ingerem van az egész cégtől, és felőlem mindenki kinya… – mire közbevágott, hogy köszöni az őszinteségemet, és talán egyes esetek-ben egy napló is segíthet.

Úgyhogy mostantól naplót vezetek, hogy kiírjam magamból a kirúgás okozta stresszt.

Rengeteg sztorit meghallgattam már a régi kollégáktól, hogy mi a munkahelyeken a kirúgás módja, és közben mindig arra gondoltam, velem ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni. Hogy is történne, hisz ezer éve dolgozom itt, túléltem már két tulajváltást, egy csomó leépítéshullámot és pár kellemes vagy kellemetlen főnökcserét. Jól dolgozom, hasznos vagyok, és sokat tűrök.

Aztán, amikor az ember belép a tárgyalóba, ahova a főnöke hívta váratlanul, valami kamu megbeszélés címén, hirtelen összeáll a kép.

Ott álltam a kilincset szorongatva, még átfutott az agyamon, mintegy végső kapaszkodóként, hogy talán Erika, a háeres csak szeretne részt venni az éves marketingbüdzsé megtervezésében és a hír-levelek kiküldésének stratégiai kidolgozásában. Azért, mert itt ül ebben a tárgyalóban, ahova történetesen engem is behívtak, meg-beszélés címén, még nem biztos, hogy ki akarnak rúgni. Mért is ne érdekelhetné a marketingtervem a háerest, nem igaz?

De aztán kitisztult minden. Így csinálják. Rajtaütésszerűen, hogy esélyem se legyen körbekürtölni, hogyan bánnak el velem.

Én pedig csak álltam ott bénán a laptopommal, és vártam, hogy túllegyünk rajta. A főnököm szomorú bólintással jelezte, hogy igen, a rémület az arcomon teljesen jogos. Álldogáltam tovább, gondoltam, minek pakoljak le, mondják ki, és hadd menjek.

De nem adják ám olyan könnyen a kirúgást sem! Pontos forgató-könyv van arra, hogyan történjen a méltatlan elbánás.

Foglalj helyet, hallgasd végig a bullshit szöveget kirúgásod okáról, majd azt is, hogy kell viselkedned ezután. Elmondják, mit és hogy kommunikálj a kollégáknak, mit mondj és mit ne mondj semmiképp, ha kiléptél a tárgyalóból. Elmondják, hogy kicsi ez a szakma, jobb, ha nem vágod el magad, hisz soha nem lehet tudni. Ne égess fel mindent magad mögött. (Gondolom, ez valami olyas-mit jelenthet, hogy a kirúgás után ne mutass be minden bunkónak, aki alád tett, és ne küldd el a francba a pénzügyest, aki hat éven át szívatott.)

Hosszú percekig magyarázzák, hogy mennyire nehéz a gazdasági helyzet, és milyen kegyetlen időket él a cég, lesznek még olyan osztályok, amiket meg kell szüntetni. És hogy ne haragudj, amiért azonnali hatállyal küldenek el, az nem ellened van, hanem a fontos és sokat érő céges adatok védelmében. És hogy mennyire fáj nekik az egész. Napok óta nem alszanak, mert azon gondolkodnak, hogyan lehetne ezt valahogy máshogy megoldani, de sajnos erre nincs mód.

Komolyan, a végére egészen megsajnáltam őket. Végül is tényleg milyen nehéz lesz most nekik nélkülem.

Fogalmam sincs, miről beszéltek még ezután, Erika mondatai tömény masszává olvadtak össze, én pedig azon gondolkoztam, hogy vajon mit fog szólni a családom. Biztos aggódnak majd, minden találkozásnál pénzt dugdosnak a zsebembe, és elkezdenek gazdag férjeket hajkurászni nekem, hogy a zátonyra futott karrierem és az előrehaladott életkorom (35!) miatt legalább ne haljak éhen.

Mire észbe kaptam, már aláírtam, és pakoltam a motyóm. És persze azt a csinos, kirúgós, nagy kartondobozt csak a filmekben osztogatják. Nekem csak egy tescós szatyor jutott, meg egy kölcsöntáska. És, hogy még varázslatosabb legyen a napom, alig egy órával a kirúgásom után felhívott az apám, hogy meghalt a nagyi. Bumm! Úgy kell nekem. A nagyi meg fentről röhög, mert ilyesmire is csak ő képes. Mindig is jól időzített.

És hogy mit csinál ilyenkor az ember? Hát leissza magát. De úgy istenesen.

Április 23., szombat

Pár nap masszív ivást, cigizést és tévénézést követően úgy döntöttem, nem sajnálom tovább magam, hanem megírom az önéletrajzomat, és elküldöm pár helyre.

Megnéztem a hirdetéseket, tulajdonképpen egyik állás sem érdekel igazán, de úgy érzem, illene villámgyorsan munkát találnom. Hacsak nem akarok újra a szüleimmel lakni. Nem mintha az olyan rossz megoldás lenne, de Jánossomorja azért nem egy világváros. És harmincévesen újra apámékkal tévézni esténként… Még a gondolat is megrémiszt. Persze, végighívhatom az ismerőseimet is, kuncsorog-hatok munkáért, de egyelőre nem akarok erre a sorsra jutni.

Inkább jó irodistához hűen, alaposan utánaolvasok, mit is kell tudni az önéletrajzokról.

Szóval, az életrajz legyen ötletes, kreatív és egyedi. Meglepő, és felejthetetlen, de ne hivalkodó. A cég imidzsére szabott, rendezett és logikus, ugyanakkor izgalmas. Ne túl sok és ne túl kevés.

Csatoljak motivációs levelet is, amiben lehazudom a csillagos eget, hogy miért gyermekkori álmom, hogy egy számomra teljesen idegen csapat tagja lehessek, és kifejtem, miért pont én vagyok a hiányzó mozaik. De azért ne legyek sablonos.

Semmiség, nekilátok.

Ha tetszett a könyv itt megvásárolhatod most kedvezményes áron!

az-orulet-hataran-cosmopolitan

Még több

Programajánló