A film, amit csak James McAvoy miatt érdemes megnézni

A Cosmo újságírója megnézte James McAvoy új filmjét, az Üveget és örömmel jelenti, hogy a szexi színészsrác miatt teljesen megéri megnézni.

A film, amit csak James McAvoy miatt érdemes megnézni

Amikor Bruce Willis még jól nézett ki…

Kis híján 20 évvel ezelőtt, amikor Bruce Willisnek már nem volt haja, de még irtó sármos volt, kijött egy film, A sebezhetetlen. Arról szólt, hogy David Dunn (Bruce Willis) brutális vonat balesetet szenved, és mivel ő volt az egyedüli túlélő, megfordul a fejében, hogy talán ez nem lehet véletlen. Ekkor bukkan fel Samuel L. Jackson, aki Mr. Üvegnek nevezi magát, tekintve, hogy akár egy pöccentéstől is eltörhet bármelyik csontja. Mr. Üveg pedig felerősíti David sejtéseit, sőt egyenesen szuperhősnek kiálltja ki!

via GIPHY

A sebezhetetlen átértelmezett szuperhősfilm volt, ami átírta és megkérdőjelezte azokat a jellemzőket, amiket a Marvel-filmeknél már megszokhattál. Azaz: kell egy főgonosz, egy lángelme, az ő ellenpontja pedig a hős, aki segít a bajbajutottakon. Ám ne Batman és Amerika kapitány-féle szuperhősfilmeket képzelj el, hanem egy két lábbal a földön járó, realista sztorit.

James McAvoy és az ő 24 személyisége

A sebezhetetlent ugyanaz az M. Night Shyalaman rendezte, mint aki a pár évvel ezelőtti Széttörvét. Emlékszel, James McAvoy mennyire brtuál jól hozta a 24 személyiségre hasadt Kevin Wendell Crumbot? Ha esetleg lemaradtál volna a filmről (gyorsan pótold, mert nemcsak James, hanem az egész film isteni!), megsúgjuk, miről is szólt nagyjából.

via GIPHY

Kevin Wendell Crumb egy személyiséghasadásos srác, ami azt jelenti, hogy (ebben az esetben) 24 különböző személy lakik az agyában, mindegyik más névű, korú, nemű, sőt akcentusú. Az egyik ilyen alteregója viszont a Szörny, aki mintha természetfeletti képességekkel rendelkezne, és hihetetlenül vérszomjas. A személyiségek csapata, a Horda pedig kábé az egyetlen céljának tekinti a Szörny kiszolgálását, ezért folyamatosan hordják neki az áldozatokat. Így történik, hogy Kevin egyik személyisége elrabol három iskoláslányt – azt a poént viszont, hogy túlélik-e, és ha igen, hogyan, nem lövöm le.

James emeli a tétet: személyiségekben és kockákban is

Ez a két kis filmismertető azért lényeges infó, mert most Shyalaman A sebezhetetlenhez és a Széttörvéhez csinált egy közös folytatást: az Üveget. Az így kapott trilógiát összeköti A sebezhetetlenben felvetett ötlet, vagyis a szuperhős sztorik átírása, megkérdőjelezése. Shyalaman alapvető terve tök okos és egyedi lett volna, amit elméletben nagyon ügyesen egészített ki különböző filmes megoldásokkal – gondolok itt az izgi színhasználatra és úgy általában az egész világra, amit Shyalaman teremtett. Viszont a megvalósítás nem igazán sikerült. Sokszor kifejezetten hülyének nézi a közönséget, szájbarágós, a vége pedig totál túl van tolva. És tegyük hozzá: Bruce Willis és Sam Jackson is durván megöregedtek már.

via GIPHY

De mindez teljesen lényegtelenné válik James McAvoy mellett! Miatta ezerszer is újra lehetne nézni, annyira fantasztikus, amit az Üvegben csinál. A legdurvább az a jelenet, amiben 5 perc alatt nagyjából 10 tökéletesen megkülönböztethető karaktert hoz. Elképesztő, nem?

via GIPHY

És ez még nem minden! Ha mást nem, a rendezőnek sikerült olyan gyönyörűen megoldani a képek színvilágát, hogy a közelikben extra kéknek tűnnek James szemei. Ha pedig nem a elképesztően helyes arcát bámulod, akkor ideje kicsit lejjebb pásztázni a tekinteteddel és brutális hasizmokat fogsz felfedezni. Az áldozatok szerencsétlenségére, de a te szerencsédre kimaxolják a Szörny jelenlétét a vásznon, aki viszont (újabb pluszpont!) irtózik a pólótól. Ekkor pedig megvillannak azok a gusztán kidolgozott izmok. Köszi, James! De ha mindez nem lenne elég, a sztárpasi szexi skót akcentusát is meghallgathatod… de azt is megmutatja, hogy tulajdonképpen neki abszolút nem kihívás egyik akcentus sem.

via GIPHY

Ha másért nem, James megfelelően sokszori felbukkanásáért a mozivásznon, mindenképp megéri megnézni az Üveget! És bár maga a film is tartogat izgalmakat és szórakozást, sajnos nem sikerült felérnie A sebezhetetlen vagy a Széttörve szintjére – az extra magas minőségért viszont bármikor megnézheted ez utóbbi két filmet.

via GIPHY

Pontszám, kizárólag James kockái és szuperkék szemei alapján: 10/10000000

Elfogult Cosmo-pontszám, mert úristendeszexiJamesMcAvoy: 10/10

Totál objektív Cosmo-pontszám: 10/6

Még több

Programajánló