2019.10.17.@ 12.10

„Nem szeretem a nyilvánvaló happy endet” – interjú a Szólíts a neveden írójával

Alig várod a nagysikerű Call me by your name folytatását? Mi már olvastuk, sőt az íróval, André Acimannal is találkoztunk, hogy kiderítsünk számodra néhány exkluzív részletet az év könyvéről, a Találj rám!-ról.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

750 ezer eladott példány, egy filmváltozat, ami nélkül nem robbanhatott volna be Timothée Chalamet, és az a bizonyos ikonikus barackos jelenet, ami után soha nem fogunk ugyanúgy nézni a kedvenc gyümölcsünkre. Kevesen tudják a Szólíts a neveden című regényről, hogy André Aciman épp egy másik könyvén (Nyolc fehér éjszaka) dolgozott, amikor úgy érezte, túlságosan belebonyolódott a sztoriba, és valami könnyedebbre van szüksége. Ekkor kezdtett bele Elio és Oliver történetébe, ami sokak szerint ma is a világ egyik legszebb szerelmi sztorija. Az Athenaeum Kiadó és a Margó Irodalmi Könyvfesztivál közös szervezésében az író Budapestre látogatott, mi pedig a Hiltonban beszélgettünk vele a regény folytatásáról, a Találj rám!-ról.

Fotó: Vidus Móni

Cosmo: A Szólíts a neveden úgy ér véget, hogy összetöröd a legszerethetőbb karakter, Elio szívét. Amikor kiderült, hogy jön a regény folytatása, az egész internet abban bízott, hogy Elio és Oliver újra együtt lesznek. Nyomás volt számodra a kötelező happy end, amiben mindenki reménykedik?

André Aciman: Nagyon is! Tudod, sokszor nem igazán szeretek agyonmagyarázni részleteket, és valahogy így vagyok a happy endekkel is. Persze szerettem volna, ha Elio végül boldog lesz, de nem akartam túl nyilvánvaló befejezést. Azt akartam, hogy nehéz és küzdelmes legyen a karakterek számára a folytatás, sőt magát a vágyakozást akartam folytatni. Szerintem ennél nincs nagyobb erő a világon. Hiszen nem is az határoz meg minket, mink van, hanem hogy mire vágyunk igazán.

Cosmo: Mi volt az a pont, amikor úgy érezted, meg kell írnod a folytatást?

A. A.: Sosem volt ilyen pillanat, nem volt tervben egy második regény. Arról viszont többször próbáltam írni, milyen ember lett Elióból 20, majd 23 évesen. Mivel foglalkozik, kivel van együtt, miután szakítottak Oliverrel – és ez az egész nagyon szórakoztatott. Aztán eszembe jutott, hogy még csak véletlenül sem akarok belőle Rocky 1, 2, 3, 4, 5-öt csinálni, szóval végül feladtam. Majd 2016 októberében épp vonaton utaztam, mellettem egy lánnyal és a kutyájával. Fiatal volt, gyönyörű, épp az apukájához tartott, hogy megünnepeljék a papája születésnapját. Beszélgetni kezdtünk, de két állomással később leszállt.

Cosmo: Így kezdődik a Találj rám! is…

A. A.: Pontosan! Akkoriban egy másik regényemen dolgoztam, de abban a pillanatban, hogy a lány leszállt a vonatról, elkezdtem írni a történtekről Sami (Elio apukája – a szerk.) szemén keresztül. Ez volt az a szikra, ami elindította bennem a folytatást.

Cosmo: Ezért vontad be ennyire a történetbe Elio apukáját, és csináltál belőle gyakorlatilag főszereplőt?

A. A.: Igen! Tudni akartam, hová vezet ez a találkozás a lánnyal. Aztán bevillant: mi lenne, ha Sami azért ülne a vonaton, mert pont a már felnőtt Eliót igyekszik meglátogatni?

Fotó: Vidus Móni

Cosmo: Az első könyvet Elio szemszögéből írtad, a folytatásban viszont végre Oliver is mesélő lesz…

A. A.: Ennek két oka is van. Az első, hogy ez a verzió így sokkal izgalmasabb, és a folytatásban többet akartam adni. A második nagyon egyszerű ok pedig az, hogy nem tudok E/3-ban írni. Nehéz és túl egyértelművé teszi a dolgokat. Én pedig imádom összezavarni az olvasóimat, szeretem a kétértelműséget. Ott van például a Szólits a neveden eleje – nagyon sokan gondolták automatikusan, hogy Elio lány, csak mert nem lett róla kijelentve E/3-ban, hogy fiú.

Cosmo: Anélkül, hogy spoilereznénk – tudtad, hogyan szeretnéd lezárni a folytatást, amikor belevágtál?

A. A.: Nem, de bárcsak így lett volna. Annyival könnyebben ment volna a munka! Rengeteget küzdöttem, sőt néha azt is megkérdőjeleztem, hogy kifut-e egyáltalán valahova ez az egész. Még az is eszembe jutott, hogy abbahagyom.

Cosmo: Melyik volt a kedvenc jeleneted a Találj rám!-ban?

A. A.: Talán az, amikor a már felnőtt Elio először vacsorázik egy Michel nevű karakterrel. Elio alig várja, hogy végre történjen valami köztük, de Michel nem igazán tesz semmit. Viszont egyfolytában a sorsról beszél, ami azért nem igazán szokványos az első randin.

Cosmo: És melyik fejezet volt a legnagyobb kihívás?

A. A.: Egyértelműen az utolsó, Oliver fejezete. Az egyik jelenetben a búcsúbuliját látjuk egy csomó másik karakterrel együtt. Egyfelől imádom, amikor sok szereplő beszél egyszerre, viszont ebbe a jelentbe Oliver fantáziáját is elég erősen bevontam, aki nem tudja eldönteni, hogy az egyik fiatal fiú vagy nő barátjával jönne össze szívesebben. Igazából mindkettőjüket akarja, de abban a pillanatban el is engedi az egészet, mert tudja, hogy soha többé nem fogja látni őket.

Cosmo: Pont ez volt a kedvencem, és szerintem a legizgalmasabb rész…

A. A.: Igen, mert az utolsó pillanatig teljesen bizonytalan, végül hogyan dönt majd Oliver, vagy hogyan érez egyáltalán. Hiányzik neki Elio, de nem biztos benne, hogy újra együtt lesznek. Azt akartam, hogy a hezitáló karaktere elbizonytalanítsa az olvasót a befejezéssel kapcsolatban.

Cosmo: A Szólíts a neveden fimfeldolgozás hatalmas siker volt. Hatottak rád és a karaktereidre a film színészei, Timothée Chalamet és Armie Hammer, miközben a folytatáson dolgoztál?

A. A.: Valójában nem. Először is a folytatásban sokkal idősebbek (a Találj rám! 10, majd 20 évvel később játszodik – a szerk.), már nyoma sincs annak a két helyes srácnak. Elio túl van néhány kapcsolaton, Oliver pedig rég nem az az arrogáns és magabiztos fiú, mint az első részben. Az apáról, aki boldog házas volt, de időközben tönkrement a kapcsolata, nem is beszélve.

Cosmo: És mi a helyzet a Találj rám! mozival?

A. A.: Hatalmas a hallgatás, egyelőre senki nem árult el nekem semmit. Ami persze picit nyomasztó, hiszen örülnék, ha ezt is megfilmesítenék, sőt szívesen dolgoznék a forgatókönyven is.

Fotó: Vidus Móni

Cosmo: Az új regényed arról szól, hogyan tud két olyan ember egymás nélkül élni, akik mindennél jobban szerették egymást. Mit üzensz azoknak, akiknek ez nem megy?

A. A.: Lehet élni a másik nélkül, de borzasztóan nehéz. Vannak bizonyos szerelmek az életünkben, például az első igazán nagy, amik örökre meghatároznak minket. Azt, hogyan szeretünk, hogyan szeretnénk élni. És ha nem ezt az életet éljük, akkor általában utáljuk elfogadni, amit a valóság ad.

Cosmo: A Találj rám! az utolsó állomás Elio és Oliver történetében?

A. A.: Azt hiszem, igen. Viszont napok óta azon kapom magam, hogy szívesen írnék Elio anyukájárol is. Ő hagyta el a férjét, vagy fordítva? És mi történt vele ezután, talált valaki mást? Nagyon kíváncsi vagyok rá, de ígéreteket sem akarok tenni, hogy ebből az irányból írnék újabb folytatást. Picit elfáradtak bennem a Szólíts a neveden szereplői.

Cosmo: Na és mit üzensz azoknak, akik az influencerek korában is írással szeretnének foglalkozni?

A. A.: A legtöbb író ma azt próbálja kideríteni, mitől olyan sikeresek mások, és ha megvan, egyszerűen leutánozzák őket. Pont ezért érdemes félretenni a kortársakat, visszaugrani az időben és a legnagyobbakat olvasni. Én például nagyon szeretem Dosztojevszkijt – Tolsztojt nem bírom –, és Proustot, de néha trash-t is olvasok. Az egyik kedvencem az Olivia, aminek a főszereplője beleszeret a saját tanárába, aki szintén nő, viszont nem beszélhetnek az érzéseikről. Innen jött Oliver neve is. Nagy hatással volt rám ez a könyv, pedig nem számít klasszikusnak. A lényeg, hogy mindenhol és mindenből tanulhatsz, ha író akarsz lenni.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Ezeknél a befejezéseknél nincs rosszabb a filmtörténelemben

Ezeknél a befejezéseknél nincs rosszabb a filmtörténelemben

Szerinted melyik a legkiábrándítóbb?

4 szuper film ma estére, ha kikapcsolódnál

Csekkold le, mi lesz ma műsoron!

Izgalmas kulisszatitkok derültek ki a Bridgerton szexjeleneteiről

A szenvedélyes mozdulatok közben Anthony Bridgertonnak egyszer még a nadrágja is szétszakadt!

Sokkal drámaibban ért véget az Agymenők, mint eddig gondoltad

A főszereplőket sokkolta Jim Parsons távozása a sorozatból.

Kiderült, mikor érkezik a Pókember 3!

És még a címét is elárulták!

Sztárok, akik brutálisan nagyot alakítottak egy filmben, mégsem díjazták őket

Csak mi nehezményezzük, hogy ennyire elkerülte őket a díjeső?

Breaking: Kiderült, mikor mutatják be itthon a Wonder Woman 1984-et!

Hamarabb, mint hinnéd – ráadásul magyar szinkronnal!

A Bridgerton már a sorozat elején elárulta a legnagyobb titkát, de csak kevesen vették észre

Masszív spoilerek következnek, de bízunk benne, hogy már nincs olyan ember a bolygón, aki ne látta volna a produkciót.

A legszórakoztatóbb filmek szombat estére

Ma sem fogsz unatkozni, az tuti!

A Riverdale rajongói képtelenek megbirkózni Archie és Betty pikáns jelenetével

Hmmm, a Riverdale határozottan bebizonyította, hogy felnőtt – a karaktereivel együtt.