Olvass bele a szezon legmenőbb gasztrokönyvébe!

A napokban jelent meg Kordos Szabolcs Restaurant, Hungary című könyve, amely hazai séfek, étteremtulajdonosok, felszolgálók vallomásai alapján mutatja be a fine dining csillogó, de kíméletlen világát. Az alábbi részletben Kinga, az egyik legmenőbb budapesti steakhouse felszolgálója mesél a mindennapjairól. A könyv a sorozat egy korábbi darabja, a vendéglátás sötét oldalát feldolgozó Eszem-iszom, Hungary új borítóval ellátott kiadásával egyidőben került a könyvespolcokra.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor a sokadik ismerős ismerősén keresztül végre „behálóztam” Kingát, a lelkem valósággal repesett. Addig ugyanis az információgyűjtő munka nagy része során a pincérlétet főleg a férfiak szemszögéből ismerhettem meg, a fiatal hölgy révén azonban egy kicsit beleláthattam abba is, hogy milyen a fine dining életmód, ha vonzó női testben éli meg az ember. Azt rögtön éreztem, hogy Kinga egy karakán nő, a munkáltatóival szemben is az. Számos alkalommal előfordult a pályafutása során, hogy az étterem-tulajdonosok megpróbálták hol kihívóbbá, hol komolyabbá tenni a külsejét, ő azonban erre soha nem volt hajlandó. A szabályokat is mindig világosan lefektette a munka kezdetén: a piercing marad, a túlságosan rövid miniszoknya nem pálya.

– Onnan lehet kiszúrni a rossz tulajdonost, hogy saját asztala van az étteremben, és ő maga csuklóztatja a pincéreit, elvonva ezzel a figyelmet a fizető vendégektől. Hozzunk ezt, hozzunk azt, hol késik whiskyje. Ember, vannak nálad fontosabbak is, az úgynevezett vendégek – mondta beszélgetésünk elején Kinga. – Az egyik ilyen főnök kiscicának hívott, mondtam, hogy a nevem Kinga, maradjunk is ennyiben. Onnantól Kinga lettem. Az egy felkapott, jó nevű étterem volt, valójában egy gyorskajálda patkányokkal és hihetetlenül jó marketinggel. Sokan voltunk felszolgálók, mind fiatalok, ment az „ismerkedés”, amelyik lány hagyta, annak rá-ráhúztak a seggére, állandóak voltak a szexista poénok. Szerintem lehetett kezelni a helyzetet, közöltem a srácokkal, hogy bulis csaj vagyok, de ezt velem ne. Csinálják azzal, akit nem zavar, biztosan van ilyen. Tiszteletben tartották. Az a baj, hogy a lányok nagy része ezt nem meri megtenni, azt hiszi, hogy a fogdosás a szakmával jár, pedig nem kell eltűrni semmi ilyesmit. Folytatják? Akkor mondj fel, lesz másik munkahelyed – mondta Kinga, aki maga is rohamtempóban távozott az egyik étterméből. Az egyik stábbuli elfajult, az összes zárható ajtó mögött történt valami, az üzletvezető pedig erőszakosra itta magát, és megpróbálta letépni a lány ruháját.

– Feldúltan rohantam haza. Meggyőződésem, hogy ebben az emberben a mindennapokban is ott szunnyadt az a fajta erőszakosság, amelynek az alkohol hatására szabad utat engedett. Nem akartam többé visszamenni oda, az utolsó fizetésemet egy kolléganőm hozta el, ő adta vissza a formaruhámat is. Soha többé még az utcába se tettem be a lábamat – mesélte. A vendégek részéről a csinos hölgy legfeljebb gátlásos próbálkozásokat tapasztalt, több volt köztük a cuki, mint a ciki.

….

Az ukrán vonal meglehetősen markánsan jelen van Kinga életében, hiszen a tulajdonos számos sajátos taktikát alkalmaz az étterem felvirágoztatása érdekében. Ennek jegyében a főnök szükségét érzi, hogy jóban legyen a helyi – fogalmazzunk finoman – szláv anyanyelvű üzleti érdekcsoportok tagjaival, és rendszeresen étellel, itallal kínálja őket. Hogy erre a kényszer, az érdek vagy a saját elhatározás vette rá, azt Kinga sem tudja megmondani, az azonban biztos, hogy a „baráti” társaságokat nehezebb kezelni, mint bármelyik problémás turistacsoportot.

– Az egyikük odaintett magához, és szivarral a kezében kérte a hamutartót. Mondtam neki, hogy itt nem lehet dohányozni, amire az volt a válasza, hogy inkább a kezem járjon, ne a szám, mert különben kénytelen lesz elcsúfítani a csinos pofimat. A nyolcadik kerület legmélyén nőttem fel, hallottam már néhány keménykedő dumát, ettől nem estem kétségbe. A hamutartót soha nem kapta meg, a tulajdonosnak pedig szóltam, hogy ha ezt az embert még egyszer ki kell szolgálnom, akkor felmondok. Ha akarja, vigye ki neki a rendelést ő maga, engem nem érdekel. A javára írandó, hogy ezt elfogadta, sőt elmondta a „vendégnek”, hogy nővel így nem beszél egyetlen férfi sem az ő éttermében. Olykor ki kell állnunk magunkért, más úgysem fog – mondta Kinga.

A tulajdonos második számú heppje, hogy a celebek elsőbbséget élveznek; kínosan ügyel rá, hogy aki egy kicsit is híres, az az ő éttermében mutatkozzon. Sokan járnak ide, az egyik, drogügye miatt igazi rosszfiúként számon tartott énekes például a mintavendégek egyike. A régi idők egyik legnagyobb televíziós személyisége amolyan magányos farkasként, egyedül szokott étkezni. Ha olyan kedve van, akkor kiül az ablakba, mintha szándékosan mutogatná magát, máskor elvonul a legeldugottabb sarokba, hogy mindenkinek háttal, sapkában, szinte láthatatlanul fogyassza el a vacsoráját. Az idősödő táncdalénekes amolyan sarki borozóként használja az éttermet, soha nem eszik, ám annál többet iszik, és minden fröccshöz van egy jó sztorija, s ezért imádják a pincérek a kedves öreget.

– A hazai focistáktól a falra mászom. Nem tudom elképzelni, hogy egy senkiházi, névtelen, a magyar rögvalóságban passzolgató, Bentley-t vezető, IQ-harcos magyar futballista mitől növelné az étterem fényét, mégis mindent megteszünk nekik, azt is, amit egy tisztességesen jattoló, visszatérő üzletemberért, cégvezetőért soha nem vállalnánk be. Ha az egyik mihaszna este tízkor betelefonál, hogy jönne, akkor visszarángatjuk a szakácsot az öltözőből, ott szobrozunk miatta túlórában, egy fillér borravalót nem kapunk, közben pedig elviseljük, hogy a kiskirály ránk se néz, helyette a haverja adja le a rendelést, és csettintget, fütyülget, úgy viselkedik, mint a Kazincbarcika elleni ligameccsen. Szánalmas – összegezte a véleményét.

Címkék: könyv részlet könyvajánló Kordos Szabolcs Restaurant Hungary

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Ma 10 éves Ryan Reynolds leggagyibb filmje, a Zöld Lámpás – A bukásnak köszönheti feleségét

Ma 10 éves Ryan Reynolds leggagyibb filmje, a Zöld Lámpás – A bukásnak köszönheti feleségét

Ez az a film, amit a nézők, de még maga Ryan Reynolsd is örökre el szeretne felejteni....

5 menő film, amit nem ne hagyj ki ma este a tévében

Használd ki a hétvége minden egyes percét, és ahelyett, hogy vasárnap este már a hétfői teendőidben kattogsz, inkább merülj a el a legjobb filmekben!

Mi történt az Originals vámpírjaival a sorozat óta?

Ha te is rá vagy kattanva a vámpíros sorozatokra, biztosan nézted a The Originalst is. Mutatjuk, mit csinálnak mostanában a főszereplők!

4 dolog, ami kiderül a Loki sorozat első részéből

Megnéztük Loki önálló sorozatának első részét, és egy rakás infót megtudtunk, amiket most veled is megosztunk. Vigyázz, extra spoileres a cikk!

Itt a nyár, ezt üzeni a Balaton vízhőmérséklete is

Kapd össze magad és rohanj haza a fürdőrucidért, ugyanis a Balaton végre kellemes hőmérsékletűre melegedett és csak arra vár, hogy csobbanj egyet!

Megtanult magyarul, és még 12 érdekesség Jessie Mei Li-ről, a Shadow and Bone főszereplőjéről

A fél internet jelenleg a Shadow and Bone sorozaton, és ezzel együtt a főszereplőkön kattog. Íme néhány izgis infó az Alina Starkovot alakító színésznőről, Jessie Mei Li-ről!

Tévés szerelmespárok, akiknek valójában nagyon mérgező volt a kapcsolata

Ez egy kiábrándító lista lesz a kedvenc sorozatos szerelmespárjaidról, akik körül ott villogott a vészjelző, csak eddig nem vetted észre, mert a rózsaszín szemüvegeden keresztül nézted őket. Felkészültél?

Nagyon úgy néz ki, hogy Loki a sorozatok világában is tarol

Eljött a nap, amit minden Marvel-rajongó, Tom Hiddleston-fan és Loki-szimpatizáns várt. A Disney+-on ma végre debütált a csínytevés istenének saját sorozata, az első kritikák pedig nagyon biztatóak.

Az új Szörnyella-filmből végre kiderül, miért utálja annyira a kutyákat

Nyilván nagyon nem oké, amit a 101 kiskutya főgonosza művel az állatokkal, de a Disney az új filmjében végre szolgáltatott valami indokot a kegyetlenségére. Megnéztük a Szörnyellát, megmondjuk, megéri-e neked is jegyet venni rá!

Minden, amit A nagy pénzrablás 5. évadáról tudnod kell

Szeptemberben jön a mindent lezáró, 5. évad, és végre kiderül, mi lesz Tokió, a Professzor, és a többi karakter sorsa A nagy pénzrablásban. De amíg várod, hogy elszaladjon ez a néhány hét, hoztunk némi infót a befejező évadról.

Ki vezeti majd Vasember után a Bosszúállókat?

Vasember nincs többé, a Bosszúállók viszont nem szűntek meg létezni. Úgyhogy megnéztük, kik a legesélyesebbek a kedvenc szuperhőseink közül, akik közül az egyik a többiek vezetőjévé válhat.

A nagy jeges térkép: 10 hely, ahol isteni kézműves fagyit kaphatsz

Végre hivatalosan is nyár van, ennek örömére pedig elhoztuk neked a legjobb kézműves fagyizókat a Balatontól Budapestig.

A leghíresebb forgatási helyszínek Horvátországban

Tudtad, hogy egy rakás szuperprodukciót forgattak már Horvátországban? Mutatjuk a legnépszerűbbeket!