2019.12.04.@ 14.12

Olvass bele a szezon legmenőbb gasztrokönyvébe!

A napokban jelent meg Kordos Szabolcs Restaurant, Hungary című könyve, amely hazai séfek, étteremtulajdonosok, felszolgálók vallomásai alapján mutatja be a fine dining csillogó, de kíméletlen világát. Az alábbi részletben Kinga, az egyik legmenőbb budapesti steakhouse felszolgálója mesél a mindennapjairól. A könyv a sorozat egy korábbi darabja, a vendéglátás sötét oldalát feldolgozó Eszem-iszom, Hungary új borítóval ellátott kiadásával egyidőben került a könyvespolcokra.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor a sokadik ismerős ismerősén keresztül végre „behálóztam” Kingát, a lelkem valósággal repesett. Addig ugyanis az információgyűjtő munka nagy része során a pincérlétet főleg a férfiak szemszögéből ismerhettem meg, a fiatal hölgy révén azonban egy kicsit beleláthattam abba is, hogy milyen a fine dining életmód, ha vonzó női testben éli meg az ember. Azt rögtön éreztem, hogy Kinga egy karakán nő, a munkáltatóival szemben is az. Számos alkalommal előfordult a pályafutása során, hogy az étterem-tulajdonosok megpróbálták hol kihívóbbá, hol komolyabbá tenni a külsejét, ő azonban erre soha nem volt hajlandó. A szabályokat is mindig világosan lefektette a munka kezdetén: a piercing marad, a túlságosan rövid miniszoknya nem pálya.

– Onnan lehet kiszúrni a rossz tulajdonost, hogy saját asztala van az étteremben, és ő maga csuklóztatja a pincéreit, elvonva ezzel a figyelmet a fizető vendégektől. Hozzunk ezt, hozzunk azt, hol késik whiskyje. Ember, vannak nálad fontosabbak is, az úgynevezett vendégek – mondta beszélgetésünk elején Kinga. – Az egyik ilyen főnök kiscicának hívott, mondtam, hogy a nevem Kinga, maradjunk is ennyiben. Onnantól Kinga lettem. Az egy felkapott, jó nevű étterem volt, valójában egy gyorskajálda patkányokkal és hihetetlenül jó marketinggel. Sokan voltunk felszolgálók, mind fiatalok, ment az „ismerkedés”, amelyik lány hagyta, annak rá-ráhúztak a seggére, állandóak voltak a szexista poénok. Szerintem lehetett kezelni a helyzetet, közöltem a srácokkal, hogy bulis csaj vagyok, de ezt velem ne. Csinálják azzal, akit nem zavar, biztosan van ilyen. Tiszteletben tartották. Az a baj, hogy a lányok nagy része ezt nem meri megtenni, azt hiszi, hogy a fogdosás a szakmával jár, pedig nem kell eltűrni semmi ilyesmit. Folytatják? Akkor mondj fel, lesz másik munkahelyed – mondta Kinga, aki maga is rohamtempóban távozott az egyik étterméből. Az egyik stábbuli elfajult, az összes zárható ajtó mögött történt valami, az üzletvezető pedig erőszakosra itta magát, és megpróbálta letépni a lány ruháját.

– Feldúltan rohantam haza. Meggyőződésem, hogy ebben az emberben a mindennapokban is ott szunnyadt az a fajta erőszakosság, amelynek az alkohol hatására szabad utat engedett. Nem akartam többé visszamenni oda, az utolsó fizetésemet egy kolléganőm hozta el, ő adta vissza a formaruhámat is. Soha többé még az utcába se tettem be a lábamat – mesélte. A vendégek részéről a csinos hölgy legfeljebb gátlásos próbálkozásokat tapasztalt, több volt köztük a cuki, mint a ciki.

….

Az ukrán vonal meglehetősen markánsan jelen van Kinga életében, hiszen a tulajdonos számos sajátos taktikát alkalmaz az étterem felvirágoztatása érdekében. Ennek jegyében a főnök szükségét érzi, hogy jóban legyen a helyi – fogalmazzunk finoman – szláv anyanyelvű üzleti érdekcsoportok tagjaival, és rendszeresen étellel, itallal kínálja őket. Hogy erre a kényszer, az érdek vagy a saját elhatározás vette rá, azt Kinga sem tudja megmondani, az azonban biztos, hogy a „baráti” társaságokat nehezebb kezelni, mint bármelyik problémás turistacsoportot.

– Az egyikük odaintett magához, és szivarral a kezében kérte a hamutartót. Mondtam neki, hogy itt nem lehet dohányozni, amire az volt a válasza, hogy inkább a kezem járjon, ne a szám, mert különben kénytelen lesz elcsúfítani a csinos pofimat. A nyolcadik kerület legmélyén nőttem fel, hallottam már néhány keménykedő dumát, ettől nem estem kétségbe. A hamutartót soha nem kapta meg, a tulajdonosnak pedig szóltam, hogy ha ezt az embert még egyszer ki kell szolgálnom, akkor felmondok. Ha akarja, vigye ki neki a rendelést ő maga, engem nem érdekel. A javára írandó, hogy ezt elfogadta, sőt elmondta a „vendégnek”, hogy nővel így nem beszél egyetlen férfi sem az ő éttermében. Olykor ki kell állnunk magunkért, más úgysem fog – mondta Kinga.

A tulajdonos második számú heppje, hogy a celebek elsőbbséget élveznek; kínosan ügyel rá, hogy aki egy kicsit is híres, az az ő éttermében mutatkozzon. Sokan járnak ide, az egyik, drogügye miatt igazi rosszfiúként számon tartott énekes például a mintavendégek egyike. A régi idők egyik legnagyobb televíziós személyisége amolyan magányos farkasként, egyedül szokott étkezni. Ha olyan kedve van, akkor kiül az ablakba, mintha szándékosan mutogatná magát, máskor elvonul a legeldugottabb sarokba, hogy mindenkinek háttal, sapkában, szinte láthatatlanul fogyassza el a vacsoráját. Az idősödő táncdalénekes amolyan sarki borozóként használja az éttermet, soha nem eszik, ám annál többet iszik, és minden fröccshöz van egy jó sztorija, s ezért imádják a pincérek a kedves öreget.

– A hazai focistáktól a falra mászom. Nem tudom elképzelni, hogy egy senkiházi, névtelen, a magyar rögvalóságban passzolgató, Bentley-t vezető, IQ-harcos magyar futballista mitől növelné az étterem fényét, mégis mindent megteszünk nekik, azt is, amit egy tisztességesen jattoló, visszatérő üzletemberért, cégvezetőért soha nem vállalnánk be. Ha az egyik mihaszna este tízkor betelefonál, hogy jönne, akkor visszarángatjuk a szakácsot az öltözőből, ott szobrozunk miatta túlórában, egy fillér borravalót nem kapunk, közben pedig elviseljük, hogy a kiskirály ránk se néz, helyette a haverja adja le a rendelést, és csettintget, fütyülget, úgy viselkedik, mint a Kazincbarcika elleni ligameccsen. Szánalmas – összegezte a véleményét.

Címkék: könyv részlet könyvajánló Kordos Szabolcs Restaurant Hungary

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

5 film, amiért érdemes bekapcsolni a tévét vasárnap este

5 film, amiért érdemes bekapcsolni a tévét vasárnap este

Készítsd a popcornt és kuckózz be a meleg takaró alá! Mutatjuk, milyen filmekért érdemes ma este a tévé előtt maradnod!

James Bondot soha nem alakíthatja nő?

A producer szerint előbb szerződtetnek le egy akármilyen bőrszínű férfit, mint egy nőt.

5 szuper film, ha péntek este otthon lazítanál

Mutatjuk a filmeket, amikért megéri ma este a koktélruhát pizsire cserélni.

Ezek lesznek a legszuperebb filmek vasárnap este a tévében

Csekkold le, miért érdemes bekapcsolni a tévét!

5 film, amiért érdemes ma este otthon maradni

Nincs kedved kimozdulni ebben a hidegben? Semmi baj, mutatjuk, mit nézz a takaró alá bújva!

Fontos infó derült ki az idei Oscarról

Úgy tűnik, bejött a műsor tavalyi felépítése.

Ezek a legjobb filmek péntek este a tévében

Az esti programod a bekuckózás és filmezés? Akkor csekkold a listánkat, mutatjuk, mit nézz a tévében!

Így néznek ki a Witcher szereplői a valóságban

Trónok harca-szintűek az átalakulások!

Teljesen megváltoztatják a Witcher második évadát

Vigyázz, az indok enyhén spoileres!

5 Netflix film, amit azonnal látnod kell!

A Netflixen nemcsak sorozatokból vannak extra kiemelkedő darabok, hanem filmekből is. Most összeszedtük a kínálat legeslegszuperebb darabjait!

Így nézne ki a Witcher a Jóbarátok stílusában

Ez a Vaják most nem az a Vaják! Felkészültél egy kis filmes viccbombára?

Nagyon fontos rekordot döntött meg a Jégvarázs 2

Erről talán még maga a Disney sem álmodott!