10 kasszasiker film, ami nevetségesen kevés pénzből készült

Csak, hogy képben legyél: egy átlag hollywoodi film költségvetése 70 millió dollárnál szokott kezdődni…

Parajelenségek

A 2007-es horrort a film író-rendezője, Oren Peli, aki egyben magára vállalta a vágási, operatőri és produceri feladatokat is, a saját házában forgatta le összesen hét nap alatt. A Parajelenségek, ami egy fiatal párról szól, akiket paranormális erők kísértenek az új otthonukban, azóta már valódi franchise-zá nőtte ki magát, 2015-ben jelent meg az ötödik része.

Költségvetés: 15 ezer dollár

Bevétel: 190 millió dollár

Ideglelés – Blair Witch Project

Az Ideglelés gyakorlatilag horrortörténelmet írt: ez a film tette ugyanis népszerűvé azt a történetmesélő megoldást, amikor mintha egy elveszett videófelvételt néznénk meg. Ezt amúgy found footage technikának hívják, és a Blair Witch Project óta – amiben három főiskolás elhatározza, hogy lefilmezi a Blair-i boszorkány szellemét, de nyomtalanul eltűnnek – rengeteg horrorfilm alkalmazza.

Költségvetés: 60 ezer dollár

Bevétel: 249 millió dollár

Halloween

Úgy néz ki, kis költségvetésből is nagyon hatékonyan lehet több millió embert totálisan beparáztatni, mivel a Halloween már a harmadik horror a listán. Michael Myers sztoriját biztosan nem kell bemutatnunk, hiszen azóta már megszámlálhatatlan sok része készült a franchise-nak…!

Költségvetés: 325 ezer dollár

Bevétel: 47 millió dollár

Rocky

Szinte hihetetlen, hogy ez a kultfilm alig több, mint egy millió dollárból készült, nem? Pedig így volt! És képzeld, a Rocky, aminek a forgatókönyvét maga Sylvester Stallone írta, a megjelenés évében, 1976-ban a legnagyobb bevételt hozó film lett. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, 9 Oscarra jelölték, amiből három kategóriát meg is nyert!

Költségvetés: 1,1 millió dollár

Bevétel: 225 millió dollár

Holdfény

A 2016-os Oscar-győztes, Holdfény (ami ugye a Kaliforniai álom elől happolta el a díjat) Chiron életének három, különösen meghatározó szakaszát mutatja be. A drogos anya által felnevelt kisgyerekét, az identitását kereső tinédzserét, majd a felnőtt, harmincas férfiét…és ezzel azt vizsgálva, vajon mi határozza meg a jellemünket, kik hatnak igazán az életünkre.

Költségvetés: 1,5 millió dollár

Bevétel: 65 millió dollár

Száll a kakukk fészkére

Jack Nicholson ebben a filmben egy bűnözőt alakít, aki elmebetegnek hazudja magát, hogy megússza a börtönt. Mivel a Száll a kakukk fészkére nagyrészt ott, a pszichiátrián játszódik, nem kellett túl sok pénzt költeni a különböző helyszínekre…Megérte spórolni, mivel a produkció bevétele hihetetlenül megsokszorozta az eredeti költségvetését.

Költségvetés: 3 millió dollár

Bevétel: 108 millió dollár

Elveszett jelentés

A Scarlett Johansson és Bill Murray főszereplésével készült Elveszett jelentés, a két főszereplő barátságát mutatja be, ami a nagy korkülönbség ellenére is kialakul és válik egyre szorosabbá. A páros együtt fedezi fel Tokiót és gyakorlatilag visszaadják egymásnak a világba vetett hitet.

Költségvetés: 4 millió dollár

Bevétel: 120 millió dollár

Tűnj el!

Nem meglepő módon egy újabb horrorfilm – a Tűnj el! viszont nem egy régi klasszikus, hanem egy új, nagyon hamar menővé vált alkotás. Jordan Peele sztorija nemcsak azért ijesztő, mert valóban irtó creepy dolgok történnek benne, hanem azért is, mert egy nagyon durva társadalomkritikát is megfogalmaz a rasszizmusról…

Költségvetés: 4,5 millió dollár

Bevétel: 230 millió dollár

Bazi nagy görög lagzi

Igazi, sírva nevetős vígjáték volt a 2000-es évek elején a Bazi nagy görög lagzi. Tudod, ez az, amiben Toula, a harmincas szingli végre megismeri álmai pasiját, Iant. Csakhogy Ian, akit amúgy a Szex és New York Aidenje alakít, nagyon nem tetszik az amúgy elkeseredetten unokákra vágyó szülőknek: a pasi szőke, nem görög, ráadásul vegetáriánus is. Ebből a szituból kéne összehozni egy esküvőt…

Költségvetés: 5 millió dollár

Bevétel: 368 millió dollár

Széttörve

James McAvoy eddigi legjobb alakítása volt, amit a Széttörve című filmben (majd annak folytatásában, az Üvegben) nyújtott: a hasadt személyiségű Kevint. Hihetetlen, ahogy egy másodperc törtrésze alatt képes váltani a személyiségek között, és bár tényleg ez a Széttörve legmenőbb része, azért a sztori sem rossz, sőt!

Költségvetés: 9 millió dollár

Bevétel: 278 millió dollár

Még több

Programajánló