5 sorozat, amiről mindenki azt hazudja, hogy látta

Pedig sokan nem merik bevallani, hogy max. annyit tudnak a sztoriról, amennyi a netes mémekből lejött.

5 sorozat, amiről mindenki azt hazudja, hogy látta

Sranger things

A nagyon misztikus, nagyon retro, nagyon eltalált megoldásokkal dolgozó sorozat a Netflix eddigi legsikeresebb saját gyártású produkciója. A második évadot 31,2 millión nézték meg a bemutatót követő első 10 napban, míg a 3. évad 36,3 millió nézőt szögezett a kanapéra. Érdekesség, hogy a szintén a Netflixen futó Tiger King dokuszéria ugyanennyi idő alatt 34,3 millió embert érdekelt, vagyis majdnem letaszította a trónról a tini-thrillert. Ekkora össznépi hisztéria után mondjuk nem is csodáljuk, ha valaki nem vallja be remegő hanggal, fogalma sincs róla, ki az a Demogorgon, és azt is megértjük, hogy ugyanolyan rezzenéstelen arccal néz szembe egy karácsonyi égősorral. Ami ugye minden ST-fan számára baromi ijesztő…

Trónok harca

Tavaly ilyenkor már nem is szólt máskor az internet, csak hogy mennyire rossz a Trónok harca 8., vagyis minden eldöntő utolsó évada. Ottfelejtett kávéspoharak és fantasy környezetet széttrollkodó plasztik vizespalackok, karakterek, akik nem hullottak olyan sűrűn és véresen, mint a korábbi évadokban, és történetszálak (lásd: Éjkirály és a Mások), amiket egyetlen ostoba suhintással sikerült megoldaniuk elvágniuk az alkotóknak. És annak ellenére, hogy az utolsó epizód nem csak a széria, de az HBO történetének legnagyobb nézettségét produkáló része lett (19,3 millióan látták), sokan el sem jutottak a nagy fináléig, miután a korai, erősebb évadok után befigyelt néhány gyengébb évad.

A korona

A 2016-ban induló, II. Erzsébet életét feldolgozó sorozat a Netflix legdrágább alkotása. (Mondjuk a streaming-szolgáltató egyébként is híres arról, hogy nem szeret spórolni, de a méregdrága ruhák és díszletek miatt a szokásosnál is mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk a készítőknek. Mindent elárul, hogy csak az 35 ezer dollárba (11 millió forintba) került, hogy lemásolják Erzsébet esküvői ruháját. Csendben merjük megjegyezni, hogy a drága kellék mindössze az első részben kapott jelenetet, és azt is, hogy nagyon sokan adták fel az első epizód megnézése után azok közül, akik ezt soha, semmi pénzért nem ismernék be.

Westworld

A sorozat, ami után komolyan elgondolkodtál rajta, mi van, ha te, a családod, vagy a pasid csupán mesterséges intelligenciák vagytok, az életteretek pedig szimplán egy programozott közeg. Az HBO sikersorozata, a Westworld pont ezt a témát járja körül, és teszi fel a kérdést, vajon meddig etikus istent játszania az embernek – akár a gépek felett is. Mondjuk igaz, hogy az erős nyitás után a sztori annyira okos és eredeti akart lenni, hogy nagyon sokakat elvesztett közben, amit jól mutat, hogy a 3. évad nyitórészét a másodikhoz képest sokkal kevesebben követték (57%-os volt a zuhanás). De a statisztikák ellenére a mai napig mindenki büszkén vállalja, hogy totál tisztában van a sztorival…

Amerikai Horror Sztori

Ryan Murphy monumentális antológiája olyan, mintha cukorfüggőként örök bérletet kapnál egy csokigyárba. Minden évad külön történetet és más kontextust kap, de a színészek (persze mindig más karaktert alakítva) nagyjából ugyanazok. Viszont, ha türelmesen ledaráltad mind, és nem csak egy-egy évadba kaptál bele, akkor finom kis összefüggéseket fedezhetsz fel bizonyos évadok között. És ezek a nyalánkságok azok, amik egyértelműen és nagyon gyorsan lebuktatják azokat, akik valójában csak állítják, hogy látták, vagy ha látták is, csak felületesen néztek bele ebbe a zseniális horror-univerzumba, és ami eddig 103 részt tett le a mindig éhes fanok asztalára.

Még több

Programajánló