2020.06.09.@ 12.06

5 film a rasszizmusról, amit mindenkinek látnia kell

Ezek a filmek nemcsak szórakoztatóak, hanem oktató jellegűek is: megtanulhatod, milyen valójában a rendszerszintű rasszizmus a feketék ellen Amerikában.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

5 film a rasszizmusról, amit mindenkinek látnia kell

A gyűlölet, amit adtál

Az azonos nevű könyvön alapuló film arról szól, hogy a rasszizmus nem csak a felnőtteket érinti, hanem mindenkit: gyerekeket és kamaszokat is. A gyűlölet, amit adtál főszereplője Starr Carter (Amandla Stenberg), aki két világban él egyszerre. Egyrészt egy előkelő iskolába jár, ahol szinte kizárólag fehér osztálytársai vannak, másrészt egy fekete lakóközösségben éli az életét. Starr gyerekkori barátját a szeme előtt ölik meg, így aktivizmusba kezd. A film megmutatja, hogyan működik a rendőrségi brutalitás, és azt, hogy gyakorlatilag bárki tehet a változásért.

Kerítések

Kerítések, eredeti címén Fences, először egy színdarab volt. A történet az ötvenes években játszódik, és bemutatja, hogy az elnyomás és az attól való félelem generációkon ível át Amerikában. A főszereplő, Troy (Denzel Washington) profi baseball játékos akart lenni. Ez majdnem sikerült is neki, csakhogy a bőrszíne miatt kizárták a ligából. Miután a fiának hasonló lehetősége adódik, Troy nem akarja, hogy elfogadja az egyetem által kínált ösztöndíjat, mert attól fél, később neki is ugyanezt a csalódást kell majd átélnie.

Ha a Beale utca mesélni tudna

A történet Tish és Fonny kapcsolatáról szól, akiknek tönkre teszi az életét, amikor Fonnyt tévesen megvádolják egy bűncselekménnyel. Ezután végigkövetjük a srácot, ahogy az igazságszolgáltatásban próbálja bizonyítani az ártatlanságát, miközben megtapasztalja az összes létező előítéletet. De a barátnője Tish, végig kitart mellette, így a Ha a Beale utca mesélni tudna egyben egy csodás szerelmi sztori is.

A megálló

Fruitvale Station a megálló neve, ahol tragédiába torkollott a 22 éves Oscar Grant élete. A megtörtént eseményeket feldolgozó film azt a napot mutatja be, amikor Oscar (Michael B. Jordan) elhatározza, hogy összeszedi magát és megváltoztatja az életét. Csakhogy a jobb élet reménye szertefoszlik: Oscart a Fruitvale állomáson egy rendőr fejen térdelte, majd háton lőtte a fegyvertelen fiút. Kísértetiesen hasonlít az ügy George Floyd tragédiájához, nem igaz?

Szemet szemért

Spike Lee egy régebbi filmje, a nyolcvanas évekből egy szomszédság napjait meséli el, ahol egyre elfajulnak a rasszok közti feszültségek. A helyzeten pedig csak ront a rendőrségi brutalitás is. A Szemét szemért című alkotást azért érdemes megnézni, mert emlékeztet: a mostani események nem újkeletű dolgok, nagyon-nagyon régre nyúlnak vissza a problémák.

Címkék: a gyűlölet amit adtál a megálló ajánló filmek ha a beale utca mesélni tudna kerítések rasszizmus szemet szemért

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Nem hiszed el, ki kapott szerepet a Thor 4-ben!

A casting egyúttal a Thor: Love and Thunder egy jelenetét is leleplezi!

Hamarosan esküvő lesz a Riverdale-ben?

Ráadásul ezzel még egy titokra is fény derülne!

Ezek az újdonságok jönnek márciusban a Netflixre

Elképesztően erős lesz filmek terén ez a hónap!

5 pillanat, aminél nem volt kínosabb a Golden Globe-on

Készülj fel a szekunder szégyenre!

Ezeknél a befejezéseknél nincs rosszabb a filmtörténelemben

Szerinted melyik a legkiábrándítóbb?

4 szuper film ma estére, ha kikapcsolódnál

Csekkold le, mi lesz ma műsoron!

Izgalmas kulisszatitkok derültek ki a Bridgerton szexjeleneteiről

A szenvedélyes mozdulatok közben Anthony Bridgertonnak egyszer még a nadrágja is szétszakadt!

Sokkal drámaibban ért véget az Agymenők, mint eddig gondoltad

A főszereplőket sokkolta Jim Parsons távozása a sorozatból.

Kiderült, mikor érkezik a Pókember 3!

És még a címét is elárulták!