2020.06.12.@ 18.06

3 film, amit Kajdi Csaba szerint látnod kell a Pride Hónapban

Egészen biztosan van köztük olyan, amit már kipipálhatsz, de újra meg kell nézned, és esetleg olyan is, aminek még a címével sem találkoztál, de egyszerűen must-have kategória. Mert nyitottságra, elfogadásra és szeretetre nem csak a Pride hónapban van szükség.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

3 film, amit Kajdi Csaba szerint látnod kell a Pride Hónapban

Imák Bobbyért

Russell Mulcahy 2009-es filmje tökéletes példa arra, milyen könnyen tragédiához vezethet, ha egy olyan alapnak számító közösség, mint a család, nem fogadja el a másságot. Ahogy a film egyébként egy ponton nagyon jól meg is fogalmazza: „Boby halála egyenes következménye volt a szülei elutasításának”. Az, hogy Bobby, a film egyik fontos szereplője meghalt, valójában nem is akkora spoiler, az előzetes is beépíti, méghozzá teljesen tudatosan. A nagysikerű könyv alapján készülő film ugyanis azt mutatja meg, hogyan lesz melegjogi aktivista egy olyan konzervatív szülőből (Sigourney Weaver) a fia halála után, aki korábban zsigerileg elutasította a másságot.

Szólíts a neveden

Soha nem lehetünk elég hálásak André Acimannak, amiért megírta a Call Me by Your Name, vagyis Szólíts a neveden című könyvet. Azért pedig pláne nem, amiért Luca Guadagnino filmre vitte 2017-ben Timothée Chalamet főszereplésével (utóbbiért a casting directornak jár egy hatalmas ölelés). A sztori ugyanis az előző film tökéletes ellenpontja: úgy mutat be egy első szerelmet, hogy az nem feltétlenül egy meleg love sztori, nem a két srác a hangsúlyos benne, hanem a köztük kibontakozó, egyébként borzasztóan gyönyörű szerelmi szál, ami anélkül valósulhat meg, hogy a szülők azt elleneznék – pedig a 80-as években járunk (igaz, egy felvilágosult és értelmiségi család a háttér).

Philadelphia

A film, aminek rengeteget köszönhetünk: egyfelől a segítségével Tom Hanks szerepét kicsit átpozícionálta Hollywoodban, akire onnantól nem úgy tekintettek többé, mint a laza vígjátékok fontos kellékére. Másrészt 1993-ban olyan bátran beszélt a AIDS-ről, mint napjainkban maximum Ryan Murphy sorozata, a Pose (igaz, ő csavar egyet a sztorin, mivel a fekete transzdzsender közösségeket mutatja be). Tom Hanks a történetben egy nagymenő ügyvédet játszik, akit azután küldenek el a cégtől, hogy kiderül, AIDS beteg. A válasza azonban nem a lassú haldoklás és a szégyenérzet lesz: ügyvédet fogad, hogy visszavágjon.

Címkék: call me by your name film filmek imák bobbyért melegjog philadelphia pride pride hónap programajánló szólíts a neveden

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Ezek lesznek este a legizgalmasabb filmek a tévében

Ezek lesznek este a legizgalmasabb filmek a tévében

Ez az este sem fog unalmasan telni!

4 film, amiért megéri bekapcsolni a tévét ma este

Garantáljuk, hogy szuperül fogsz szórakozni!

Ha a Netflixen múlik, a nők sokkal nagyobb teret kapnak a jövőben

Ideje, hogy előtérbe kerüljenek a női alkotók!

Nem hiszed el, ki kapott szerepet a Thor 4-ben!

A casting egyúttal a Thor: Love and Thunder egy jelenetét is leleplezi!

Hamarosan esküvő lesz a Riverdale-ben?

Ráadásul ezzel még egy titokra is fény derülne!

Ezek az újdonságok jönnek márciusban a Netflixre

Elképesztően erős lesz filmek terén ez a hónap!

5 pillanat, aminél nem volt kínosabb a Golden Globe-on

Készülj fel a szekunder szégyenre!

Ezeknél a befejezéseknél nincs rosszabb a filmtörténelemben

Szerinted melyik a legkiábrándítóbb?

4 szuper film ma estére, ha kikapcsolódnál

Csekkold le, mi lesz ma műsoron!

Izgalmas kulisszatitkok derültek ki a Bridgerton szexjeleneteiről

A szenvedélyes mozdulatok közben Anthony Bridgertonnak egyszer még a nadrágja is szétszakadt!