10 fontos részlet a The Umbrella Academy 2. évadából, amit észre sem vettél

Pedig sorsdöntő lehet a sztorival kapcsolatban…

10 fontos részlet a The Umbrella Academy 2. évadából, amit észre sem vettél

Ha hozzánk hasonlóan te is nagy The Umbrella Academy, vagyis Az Esernyő Akadémia rajongó vagy (#highfive), mostanra kétségük sincs afelől, hogy ledaráltad a 2. évadot, ami július 31-én került fel a Netflixre. A streaming-szolgáltató saját gyártású sorozata jelenleg mindenhol IS – köztük Magyarországon – a legnézettebb sorozat a Netflixen, és a hype ezúttal teljesen jogos. Az Esernyő Akadémia 2. évada az elsőnél is sokkal, de sokkal jobb lett. Ha van pár részed hátra, még csak véletlenül se olvass tovább, ha viszont lezúztad az utolsó epizódot is, merülj el spoilerektől hemzsegő elemzésünkben.

1. Megvan az a jelenet, amikor Ötös ripityára zúz egy nasiautomatát? Ha jobban megnézed, az egyik csoki csomagolásán a „Gogo Pogos” név áll, ami egyértelműen az űrben utazó Baby Pogóra utal, és amit tovább erősít az O betűben lévő kis veréb, ami pedig Az Esernyő Akadémia rivális társaságát, a Veréb Akadémiát szimbolizálja – tudod, amivel a Hargreeves tesók időugrása után forráz le minket a sztori.

2. És ha már verebek – a kis jelkép idegesítően végig jelen van a sorozat szinte minden egyes epizódjában: amikor a 3. részben becsekkol az intéző a hotelbe, és vesz egy forró fürdőt, a törülközőn ott díszeleg egy hímzett veréb. Amikor nevelt lánya a hotel menüjét böngészi az ágyban, ugyancsak kiszúrja a szemed egy veréb az étlapon, és mit reptet a kezében a még mindig szuperhős Harlan az utolsó előtti jelentben? Hát persze, hogy egy játék verebet. De nem spórolták ki a szimbólumot Reginald Hargreeves titkos szobájából, Allison házából, és a tanácsteremből sem, ahol Ötös epikus vérengzést rendez.

3. Emlékszel még, hogy Luther szinte minden második jelenetben zabált? A sztori úgy ágyaz meg az evésbe fojtott depressziójának, hogy a nyakába zúdítja Allison házasságát, majd Jack Ruby is kirúgja – a melóból és az otthonából is. Plusz az eredeti képregényben Luther karaktere nagyon durván elhízik, pont úgy, mint Thor a Bosszúállókban.

via GIPHY

via GIPHY

4. Apropó, bájosan integető Marvel-referenciák: dereng az a rész, amikor a tinédzser Ötös és az idősödő Ötös összecsapnak ugyanabban az idősíkban? A fiatal énje csak ennyit mond: „Bírom én ezt egész nap” (I can do this all day). Ismerős mottó? Amerika Kapitány ismételte rongyosra, de magasan akkor ütött a legnagyobbat, amikor a Bosszúállók: Végjátékban 2012-es énjével küzdött meg a múltban.

5. Tudjuk, hogy valahol Az Esernyő Akadémia is egy szuperhőssztori… De megvan, hogy amíg mindenki úgy pottyan le az égből az Ötös által elszúrt időutazás után, mint egy rakás lúzer, addig a hőskomplexussal diagnosztizált Diego ikonikus szuperhőslandolást mutat be a nyitójelenetében?

via GIPHY

6. És akkor térjünk át a Kennedy-gyilkosságra, és arra a bizonyos esernyős alakra (Diego szerint a saját apjukra), aki egy domboldalon állt az elnök meggyilkolásának időpontjában. Kapaszkodj, de a merényletről készült (igazi) felvételen tényleg áll egy fekete esernyős alak, egészen közel Kennedy autójához. Mivel az illető hosszú kabátot viselt, és esernyőt tartott az egyébként verőfényes Dallasban, sokan úgy értelmezik az alakját, hogy ő adhatott jelet Kennedy gyilkosának.

7. Az évad talán legszerethetőbb karaktere az első pillanattól fogva halálra ítélt Elliot, aki megrögzötten hisz az idegenek létezésében. Megvan, hogy Spielberg legendás E.T. mozijának is Eliottnak hívják a főhősét? És az a geg, amikor az Ötös csak annyit válaszol a nyaggatására, hogy „Az igazság odaát van”? Ami ugye az X-akták ikonikus mottója. Mindezt megfejelte az a jelenet, amikor Sir Reginald leveszi a maszkját, és kiderül róla, hogy egy űrlény (ha olvastad az első képregényt, nyilván nem volt akkora meglepi).

via GIPHY

8. Téged is sokként élt, amikor kiderült, hogy a hidrogénszőke intéző túlélte az első évadban kapott fejlövést? Ami nem is baj, mert a karaktere zseniális volt a második évadban. És bár végül megölte az egyetlen életben maradt svéd testvér, néhány rejtett utalásból arra következtethetünk, hogy a halála közel sem jelenti az ámokfutásai végét. Erre a táskáját, és a kalapját díszítő pók bross utal, valamint az ezüst ruhája, aminek a mellrésze konkrétan egy pókhálót ábrázolt. És ha láttad a BBC-féle Sherlockot, akkor tudod, hogy a pókhoz hasonlított Moriarty a saját öngyilkossága után is alaposan megkavarta az eseményeket, mivel zseniálisan kidolgozott terve még őt is túlélte – csak teória, de mi az intézőnél is hasonlót sejtünk.

9. Jöjjön nevelt lánya, Lila, és az ő szuperképessége. Ha figyeltél, valószínűleg te is furcsának találtad, hogy eltűnéseivel még az időben repkedő, tehát szupergyors Ötöst is meglepi az első összecsapásukkor. Vajon miért? Hát mert ő is képes rá – vagyis, ahogy az utolsó részben kiderült, képes visszatükrözni mások szuperképességeit.

via GIPHY

10. Nem véletlen, hogy Sir Reginald kizárólag a zoknis kisfiúval, a gyerek testbe zárt, de valójában rangidős Ötössel hajlandó beszélni a testvérek közül. Hiszen az első évadhoz hasonlóan most is ő lesz a kulcsember, aki megmenti az Akadémiát – és az emebriséget, ezúttal az atom-holokauszttól. És dereng Ötös csalódott arca, miközben azt mondja apjának, miután tanácsot kért tőle, hogy ennél azért többet várt? Pedig pont Reginald tanácsának köszönhetően menekül meg Ötös, és így a család + ugye a Föld, miután hatalmas ugrások helyett pillanatokat lép vissza az időben, ezzel megakadályozva, hogy az intéző szitává lője a családját. 

via GIPHY

Még több

Programajánló