4 zseniális könyv, amit el kell olvasnod augusztusban!

Regény, életrajzi könyv, képregény – nézd meg, mit ajánl neked ebben a hónapban a Cosmo.hu szerkesztője, Bea.

4 zseniális könyv, amit el kell olvasnod augusztusban!

A szabadság nyomában

A könyv, ami túlzás nélkül hónapok óta lázban tartja az embereket, pedig csak most jelent meg. Azokat, akiknek alap, hogy képben legyenek Európa legbefolyásosabb családjának mindennapjaival, és azokat is, akik szerint 2020-ban semmi értelme, hogy adófizetők pénzéből öltözködő hercegnék rohangáljanak a világban.

Mit várok tőle? A közvéleményben elég erősen tartja magát egy nagyon egyoldalú kép a Harry-Meghan párosról, amiben a lázadó oldalukat nem feltétlenül állítják be progresszíven, hanem inkább úgy, mint két embert, akik izomból a monarchia széttrolkodásán dolgoznak. Azt remélem, hogy Omid Scoibe és Carolyn Durand könyve kicsit közelebb hozza azt a valóságot, amit ők képviselnek.

21. Század Kiadó, 4490 Ft

Az Esernyő Akadémia – Dallas

Menthetetlen képregényrajongó vagyok, imádom a film és sorozatfeldolgozásokat is. És most, hogy a szuperhősmozik pihennek kicsit a COVID-éra alatt, kifejezetten jólesett ledarálni a Netflix feldolgozásában a The Umbrella Academy, vagyis Az Esernyő Akadémia 2. évadát (spoilerektől tocsogó elemzésünket ITT olvashatod el).

Mit várok tőle? Mivel a Netflix elég bátran eltér az eredeti képregényektől, olvasás közben olyan érzésem van, mintha egy, a sorozattól szinte független sztorit kapnék. Rájöttem, hogy sokkal jobban szeretem Gerard Way írásait erről a nagyon furcsa szuperhőscsaládról, amiben mindenki küzd a saját maga kis traumájával, mint a zenéjét (ő a My Chemical Romance frontembere), Gabriel Bá nagyon eredeti rajzai pedig akkor is simogatnak, ha csak szimplán pihentetem rajtuk a szemem.

Vad Virágok Könyvműhely, 4990 Ft

Légy úrrá a szorongásodon!

Nyár van, a naptáram hemzseg a jobbnál jobb programoktól, de pontosan tudom, hogy az első esős őszi hét után befordulok, és remegő lábakkal várom majd, mikor vágja homlokon az emberiséget a koronavírus-járvány következő hulláma. Szóval már most belekezdek Julian Brass könyvébe, ami első ránézésre is sokkal többet ad, mint a klasszikus önsegítő könyvek, viszont könnyebben emészthető, mint a legtöbb pszichológiai szakkönyv.

Mit várok tőle? A könyv egyszerű, bárki számára kivitelezhető tanácsokra épül, viszont nagyon erősen jelen van benne egy storytelling műfaj is. A szerző élete legkeményebb időszakáról beszél, amiben a stressz, a szorongás és a félelem dominált. Frusztrációk és bizonytalanságok, amik eddig is mind jelen voltak az életünkben, de hagyománya volt, hogy elrejtsük őket. 2020-ban pedig azt a hagyományt kell megerősítenünk magunkban, hogyan nézzünk szembe a szorongásainkkal a saját mentális egészségünk érdekében.

Partvonal Könyvkiadó, 3499 Ft

Kék sorsjegy

Sophie Mackintosh disztópiája egyszerre tűnik felkavarónak, töménynek, és olyan kérdések csokrának, amivel egy nőnek kíméletlenül szembe kell néznie. A sztoriban a lányok jövője az első vérzést követően dől el, méghozzá egy lottózóban. A fehér sorsjegy feljogosít a gyerekre, a kék viszont a független életre.

Mit várok tőle? Hogy úgy daráljam le, mint A szolgálólány meséjét, Az emlékek őrét, vagy az összes antiutópiát, amit eddig olvastam. És abban is bízom, hogy a könyv eljuttat egészen addig a pontig, ahol a gyerekvállalás témája a saját ösztöneim kérdése, és nem társadalmi játékszabály.

Athenaeum Kiadó, 3999 Ft

Még több

Programajánló